Tampereen kouluihin sähköiset reissuvihot

Tampereen perusopetuksen koulut ottavat syksyllä käyttöön sähköisen reissuvihon. Sitä käyttävät jatkossa noin 16 000:n oppilaan vanhemmat ja opettajat ensimmäisestä luokasta yhdeksänteen asti.

koulut
Opettaja opettaa oppilaita luokassa Tampereen Lielahden koulussa
YLE / Marjut Suomi

Internetissä toimivan Helmi-järjestelmän odotetaan parantavan kodin ja koulun mahdollisuuksia sähköiseen yhteydenpitoon, mitä erityisesti vanhemmat ovat toivoneet.

Helmistä löytyvät lukujärjestys, koearvosanat ja poissaolot. Sähköinen reissuvihko välittää myös koulun ja kodin väliset viestit sekä tiedot koulun tapahtumista.

Ohjelmaa on viime syksystä lähtien testattu Tampereella Hatanpään, Liisanpuiston, Etelä-Hervannan kouluissa sekä Klassillisessa koulussa. Pilottikouluissa vanhemmat ovat ottaneet sähköisen reissuvihon hyvin vastaan.

Yhteydenpitovälineinä koulu voi Helmissä käyttää portaalin sähköisiä ilmoitustauluja, keskusteluryhmiä ja sähköpostia. Huoltajat voivat muuttaa yhteystietojaan järjestelmässä itse ja määritellä, millä tavalla he toivovat koulun ottavan heihin yhteyttä.

Huoltaja voi ohjelman kautta myös asioida suoraan myös oman koulun koulukuraattorin, -psykologin tai terveydenhoitajan kanssa.

Helmin etusivulta ja kalenterista huoltaja voi tarkistaa luokan normaalista lukujärjestyksestä poikkeavat tapahtumat ja menot. Myös vanhempainvartit voidaan sopia sähköisesti järjestelmässä. Siitä löytyvät myös koulun henkilökunnan yhteystiedot.

Perinteistä reissuvihkoa ei tarvitse hylätä

Koulut kertovat huoltajille Helmi-reissuvihon käytöstä ja tarkemmasta aikataulusta vanhempainilloissa ja -tapaamisissa syksyn aikana. Järjestelmän käyttöön voivat varsinkin alkuvaiheessa vaikuttaa kunkin koulun käytettävissä oleva tietokonekanta ja se, kuinka suuren osan huoltajista koulu sähköisellä reissuviholla saavuttaa.

Sähköistä reissuvihkoa käyttävät tässä vaiheessa vain koulu ja huoltajat. Hatanpään koulussa oppilaskäyttö kuitenkin alkaa tänä syksynä.

Tarvittaessa yhteydenpito koulun kanssa onnistuu jatkossakin myös ilman tietokonetta ja internet-yhteyttä.

Lähteet: YLE Tampere