1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. melonta

Kajakissa mieli lepää

Äänetön laji, jossa luonto on lähellä ja hartiakivut kaukana. Melonnan ystävät kokevat veden kajakissa - varmuuden vuoksi varavaatteet mukanaan.

melonta
Marjatta Harju / YLE

Arto Saartoala innostui melonnasta viitisen vuotta sitten. Nykyään hän meloo kajakillaan toistakymmenen kilometrin lenkkejä kuuden, seitsemän kilometrin tuntivauhtia. Meloessa sielu lepää, vaikka kroppa tekee töitä:

- Selälle, käsille ja hartioille melonta on tosi hyvä kuntoilumuoto. Minunkin päätetyölleni harrastus on todella hyvästä. Ja kun veden ääressä rentoutuu, muut asiat unohtuvat. Melominen vaatii herkeämätöntä keskittymistä.

- Kun sen saa kokea kerran, niin minulla ainakin se jäi niin päälle, että on vain pakko päästä melomaan aina välillä, sanoo Arto Saartoala.

Varustus sään mukaan

Saartoalan perusretkikajakki on tarkoitettu lyhyille päiväretkille, mutta soveltuu vedenpitävine säiliöineen viikonloppuretkeilyynkin. Kovin paljon tavaraa ei mukaan kuitenkaan mahdu.

Itse kajakissa on vain pieni tuki selälle ja pedaalit jaloille. Mela ja turvaliivit täydentävät varustuksen. Tuulisella avovedellä ja koskissa aukkopeite suojaa pahimmilta pärskeiltä.

Asustukseksi riittävät kesäkeleillä shotrsit ja t-paita, viileämmillä säillä neopreeniasu on tarpeen. Vedenpitävä takki on paras syyskeleillä; jalat pysyvät suojassa kajakissa luonnostaan.

Kuivat varavaatteet pitää retkimelojalla olla aina varmuuden vuoksi mukana. Saartoala ei tosin ole vielä veteen vahingossa pulahtanut.

Rajalta rajalle ensi kertaa

Kalajokilaaksossa järjestetään perjantaina ensimmäisen kerran niin sanottu Rajalta rajalle - melontatapahtuma.

Harrastajat lähtevät liikkeelle klo 17 Karvoshovin rannasta, Haapajärven ja Nivalan rajalta. Myöhäisiltaisen kuutamomelonnan kanssa melontareitin pituudeksi tulee 27 kilometriä. Reitti päättyy Nivalan ja Ylivieskan rajalle. Saartoala odottaa tapahtumaan kymmeniä melojia.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Sari Vähäsarja, Marjatta Harju

Lue seuraavaksi