1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urho Kekkonen

Kekkonen rakasti kalaa, ruisleipää ja voita

Erikoisempia herkkuja olivat hirventurpa ja hirvenpääkeitto. Orilammen majalla Kouvolassa valmistettiin tunnettua Kekkosen suosikkiruokaa, särää.

Kekkosen ruokapöytää muisteltiin Orilammen majalla särää maistellen Kuva: YLE / Raine Martikainen

Presidentti Urho Kekkosen ruokapöydässä syötiin tavallista suomalaista kotiruokaa. Kekkosen ruokamieltymyksistä kirjan tehneet Ritva ja Risto Lehmusoksa kertovat, että presidentti piti etenkin itse pyydetystä kalasta.

- Kekkonen tuli tavallisesta perheestä maaseudulta. Se näkyi suomalaisen ruuan arvostuksena. Hän arvosti ennen kaikkea makua, sanoo Ritva Lehmusoksa.

Presidentin mielestä esimerkiksi linnan kutsuilla tarjottavat ruuat eivät saaneet olla niin koristeltuja, ettei niitä tunnistanut. Hän vaati yksinkertaisia, kauniita lautasia, kalaa, riistaa, riistalintuja, metsän tuotteita, marjoja ja sieniä. Näitä syötiin myös kaikilla edustuspäivällisillä.

- Se oli vallankumous, sillä siihen asti edustuspäivällisillä oli syöty vasikkaa, kanaa ja häränlihaa, kertoo Risto Lehmusoksa.

Presidentti rakasti myös reilusti hapatettua ruisleipää ja kotona kirnuttua maalaisvoita. Joka kuukausi Tamminiemeen tai Kultarantaan saapui kuusi suurta hapanleipää sekä kilo kotona kirnuttua voita.

- Voi oli tilattu Konnevedeltä, eikä sitä tarjottu muualla kuin presidenttiparin pöydässä.

"Haluatko turpaa?"

Kekkosella oli myös erikoisia riistaherkkuja. Näitä olivat hirventurpa ja hirvenpääkeitto.

- Hirventurpia lähetettiin Tamminiemeen ympäri Suomen ja niitä säilytettiin ämpärissä Tamminiemen keittiön eteisessä. Turpa valmistettiin kuten hyytelö. Karvat ajeltiin ensin turvasta pois, sen jälkeen keitettiin pitkään ja paloiteltiin, kertoo Ritva.

Hirventurpaa tarjottiin myös vieraille, jotka nauttivat sitä usein viipaloituna snapsin kanssa. Kolmas tunnettu Kekkosen herkku oli särä, jota valmistettiin lampaasta ja perunasta.

Kekkonen vei suomalaista ruokakulttuuria myös ulkomaille. Esimerkiksi kylmäsavustettua lohi oli suuressa suosiossa valtiovierailulla Egyptissä. Lehmusoksat uskovat Kekkosen lisänneen suomalaisen ruuan arvostusta ulkomailla, etenkin Neuvostoliitossa. Nykypäivänä taitaa kuitenkin olla toisin.

- Suomalaisen ruuan arvostus ei ole ehkä säilynyt, kun ajattelee ystäväämme Berlusconia. Silvio ei ehkä kuullut näistä tai ainakaan päässyt maistamaan, Risto Lehmusoksa hymähtää.