Markkuussa irtaudutaan arjesta

Markkuun yhteisöpuutarhassa Oulussa autetaan naapureita, tehdään talkootöitä sekä rentoudutaan oman mökin ja pihan rauhassa.

mökkeily
Lapset viihtyvät Markkuun rannalla.
YLE / Kati Juntunen

Markkuun ryhmäpuutarha Oulun Saarelan kaupunginosassa on kuin toisesta maailmasta: pieniä mökkejä hyvinhoidettuine pihoineen, kapeita teitä, ympärillä idyllinen maalaismaisema ja upea ranta Oulujoen varressa. Kukapa uskoisi olevansa vain kymmenen kilometrin päässä keskustasta!

Isäntä ja Markkuun ryhmäpuutarhayhdistyksen sihteeri Kyösti Pesonen kertoo, että puutarhapalstoja Markkuussa on yhteensä 165, joista kolme on tällä hetkellä rakentamatta. Kesäänsä alueella viettää ainakin 300 ihmistä.

Jokaisella palstalla on oma mökki ja kuivakäymälä, yleisiä vessoja on 9 ja rannassa kerhotalo "Marketa", jossa miesten ja naisten saunat lämpiävät kolme kertaa viikossa. Kerhotila rakennettiin talkoilla yhdeksän vuoden aikana, ja se valmistui vuonna 1991. Kerhotilassa pidetään yhdistyksen järjestämiä juhlia ja sitä vuokrataan mökkiläisille esimerkiksi perhejuhlia varten.

Markkuun rannassa Oulujoen varressa on laituri viidellekymmenelle veneelle, josta mökkiläisen on myös kätevä pulahtaa vilvoittavalle uimareissulle. Lasten leikkikenttä, laaja nurmialue ja tenniskenttä pitävät osaltaan huolen siitä, etteivät aktiviitetteja kaipaavatkaan pääse pitkästymään Markkuun rauhoittavassa kauneudessa.

Omaa rauhaa ja yhteiseloa

Yhdistyksen puheenjohtaja Eila Haimakainen on tullut Markkuuseen miehensä kanssa vuonna 1979. Mökin he rakensivat kahdestaan omin käsin.

-Kolme viikatetta meni heti alkujaan, kun raivattiin tätä tonttia. Vuonna 1980 mökki oli valmis. Aluksi tontti oli savikkoa, mullikkoa ja pajukkoa, muistelee Eila. Nyt huolellisesti hoidettu piha kukoistaa useissa väreissä. Eilan lempikukkia ovat ruusut, joita palstalta löytyy useita lajikkeita, esimerkiksi Europeana ja Ingrid Bergman.

Haimakaiset ovat viettäneet Markkuussa jo kolmekymmentä kesää. He tulevat mökille toukokuussa ja lähtevät kerrostaloasuntoonsa syyskuussa.

-Kun aukaisee oven, niin on heti ulkona. Ja sinnehän sitä unohtuu päiväksi kuokkimaan pihamaalle. Kun täällä on kesän, on ihana mennä syksyllä kotiin. Siellä on taas eri maailma. Kevään tullen alkaa taas miettiä, mitä sitä mökille laittaisi, vaikka syksyllä ajattelee, että ensi vuonna ei tarvitse laittaa mitään, Eila nauraa.

Markkuun teitä kävellessä huomaa, että mökit ja pihat ovat lähes piilossa pensasaitojen suojissa. Kun naapuri kävelee vastaan, häntä tervehditään ja tutuimpien kanssa vaihdetaan kuulumisia.

-Täällä voi olla yksin omissa oloissa, mutta kun haluaa kavereita, portti auki ja naaapureiden kanssa puhumaan. Jutut liittyvät usein puutarhaan. Kun joku tarvitsee apua, häntä autetaan, ja vastaavasti itse saa naapureilta apua pikku askareissa, Eila kertoo Markkuun hyvästä yhteishengestä.

Aktiivista toimintaa

Markkuun ryhmäpuutarhayhdistys ry järjestää monenlaisia yhteisiä tapahtumia. Kevät alkaa perinteisellä hernekeittopäivällä. Juhannusjuhlassa poltetaan kokkoa, syödään itse keitettyä juhannusjuustoa ja tanssitaan. Kesän päättää elojuhla, joka toimii nyyttikestiperiaatteella. Eila kertoo, että elojuhlissa pitkät pöydät suorastaan notkuvat ruuista. Ruokia on hyvä sulatella tanssimalla. Musiikista vastaa mökkiläisten oma orkesteri.

Yhdistys on juuri saanut oman lippunsa. Sen "naulausjuhlaa" vietettiin viime viikon lauantaina lyhyen kaavan mukaan, mutta juhlavasti. Juhlaan osallistui toista sataa mökkiläistä. Lippu on nyt kunniapaikalla Suomen lipun vieressä komean kerhotalon salissa.

Yhdistyksen vastuu kasvaa

Vuonna 2011 Oulun kaupunki uudistaa Markkuun vuokrasopimuksen, jonka yhteydessä yhdistyksen vastuu kasvaa. Tähän mennessä mökkiläiset ovat itse maksaneet palstavuokrat kaupungille, mutta uuden sopimuksen mukaan yhdistys vuokraa kaupungilta koko alueen ja tilittää kaupungille määrätyn vuokrasumman. Yhdistyksen vastuulla on periä vuokrasumma mökkiläisiltä.

Eila Haimakainen kertoo, että halukkaita tulijoita Markkuuseen olisi enemmän kuin mökkejä on myytävänä.

-Jos minä tässä sanoisin, että minä myyn mökin, niin heti löytyisi ostaja.

Markkuuseen toivottaisiin erityisesti lapsiperheitä, joita varten alueella on ihanteellinen uimaranta, tilaa temmeltää ja leikkikenttä. Alue myös sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Oulun keskustasta, jolloin kesälomapaikkaan ei tarvitse ajaa tuntikausia. Tällä hetkellä uudet tyypilliset asukkaat ovat noin 50 -vuotiaita.

Lähteet: YLE / Oulu