1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuottotili

Säästötileille tarjotaan nyt nollakorkoa

Taantuma on romauttanut talletustilien korot ennätyksellisen alhaalle. Muun muassa Tornion osuuspankin tarjomien jatkuvien tuottotilien korot olivat vielä vuosi sitten kolme prosenttia, mutta nyt korko on pyöreä nolla.

Tuottotili
Tyhjä rahakukkaro
Yle

Tornion osuuspankin johtajan Pentti Alaperän mukaan korot ovat laskeneet vuoden aikana useita prosenttiyksikköjä.

Tornion Osuuspankki lähetti jatkuvan tuottotilin omistajilleen elokuun vaihteessa kirjeen, jossa korkoprosentti on laskettu vastaamaan viitekoron muutosta 0,00 prosenttiin.

- Jatkuva tuottotili on säästämiseen suunniteltu tili, josta voi tarpeen mukaan nostaa myös rahaa. Siinä on korkoehtona yleensä OP-Prime-korko miinus kaksi ja nyt 17. heinäkuuta OP-prime laski 1,9 prosenttiin. Sen myötä tilin korko laski nollaan, Alaperä kertoo.

Ilmoitus parin viikon viiveellä

Päätös nollakorosta jatkuville tuottotileileille tehtiin jo 17. heinäkuuta, mutta esimerkkitapauksessa ilmoitus tuli asiakkaalle vasta 31. heinäkuuta. Eikö muutoksesta koettu aiheelliseksi ilmoittaa heti?

- Ilmoitus menee normaalin tiliotteen mukana. Näitä koron laskujahan ei tiedä ennakkoon. Osuuspankkikeskuksen johtokunta päättää näistä muutoksia, me emme tiedä ennakkoon, minä päivänä sitä lasketaan, Alaperä kertoo.

Verkkosivu mainostaa tuottotiliä

Osuuspankin nettisivuilla jatkuvan tuoton tiliä mainostetaan harhaanjohtavasti. Op.fi -sivu kertoo tilin olevan niille, jotka haluavat rahoilleen parempaa tuottoa kuin käyttötilillä.

- Tämä ei nyt sitten pidä paikkansa, kun käyttötilille saa tällä hetkellä korkoa 0,25 prosenttia. Op.fi verkkosivut päivitetään valtakunnallisesti ja tämä on nyt jäänyt ilmeisesti päivittämättä, Alaperä sanoo.

Inflaatio syö säästötilin tuotot

Alaperän mukaan nyt on järkevää tehdä suhteellisen lyhyitä määräaikaisia talletuksia tai pitää rahat käyttötilillä. Kovin pitkiä talletuksia Alaperä ei suosisi, koska viimeisimmät arviot ovat, että korot lähtisivät nousuun viimeistään vuonna 2010.

Jotta korko peittoaisi inflaation, koron pitäisi olla 1,11 prosenttia.

- Tämä on hyvin poikkeuksellinen tilanne ja korot ovat poikkeuksellisen alhaiset. Normaalissa tilanteessa tällä jatkuvalla tuottotilillä on ollut parempi tuotto kuin käyttötilillä, mutta nyt tilanne on tämä.

- Pörssikursseissa on tilapäisiä piikkejä keväällä ja kesällä, mutta nyt arvioidaan, että kesän nousu on ohi. Pitkäaikaisempi nousu on näköpiirissä aikaisintaan ensi vuonna.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi