Pienet festivaalit pärjäävät Kymenlaaksossa

Kotkan Dark River Festival aikoo satsata lähivuosina yhä nimekkäämpiin bändeihin. Toinen esiintymislavakin on suunnitteilla.

festivaalit
YLE / Jani Aarnio

Pienet rockfestivaalit vahvistavat asemaansa Kymenlaaksossa.

Kouvolassa järjestetyt Löytty Open Air ja Joenrantarock onnistuivat moninkertaistamaan viime vuoden kävijämääränsä. Molemmat tapahtumat olivat ilmaisia, ikärajattomia ja koko perheelle suunnattuja.

Perjantaina Kotkan Laajakoskella käynnistyvä Dark River Festival tavoittelee myös viime vuosia suurempaa yleisömäärää. Tapahtumaa on kasvatettu noin 30 prosenttia aikaisemmista vuosista.

Kuudetta kertaa rokattava Dark River aloitti taipaleensa ilmaistapahtumana. Kasvaneet kustannukset ovat tuoneet mukanaan sisäänpääsymaksun.

Festivaalin puuhamies Lauri Eerola kertoo, että tapahtumaa kasvatetaan maltilla.

- Tietysti yleisön ehdoilla ja yleisön toiveiden mukaan edetään, ja katotaan mikä se tarve on. Sen mukaan sitten kasvatetaan ja nostetaan rimaa ylemmäs.

Suunnitelmissa toinen lava

Dark River Festivalin alkuperäinen idea oli tarjota näytön paikka oman kylän bändeille. Tänä vuonna mukana on esiintyjiä Oulua ja Joensuuta myöten. Vetonaula on lauantaina esiintyvä Blake, joka on ollut mm. AC/DC:n lämppärinä.

Eerola visioi, että kymmenen vuoden kuluttua tapahtumassa on kaksi lavaa. Iso päälava sijaitsisi rinteessä, jossa olisi myös tilaa usealle tuhannelle katsojalle. Nykyinen lava toimisi sivulavana.

- Suunnitelmissa on haalia koko ajan nimekkäämpiä bändejä. Toista lavaa ei ehkä saada vielä ensi kesänä, mutta lähivuosina kuitenkin.

Festivaalilla ei ole ollut tänä vuonna kilpailijoita, kun Koria Rollia eikä Imatran Rock To The River -tapahtumia ei ole järjestetty lainkaan.

Roudarit painavat pitkää päivää

Tekniikan valopuolesta vastaava Olli Liukkonen ja äänistä vastaava Sami Hauru AK-Soundista ovat viettäneet festivaalialueella neljä päivää, jotka ovat venyneet yöhön asti. Miehet eivät kuitenkaan näytä perinteisiltä roudareilta, joiden habitus koostuu mm. nahkaliivistä ja vyötäröllä roikkuvasta leathermanista.

- Nahkaliivi on urbaani legenda, mutta leatherman on kyllä must. Nyt kun kasailut on kasattu, niin tavarat on jo kassissa, miehet toteavat. - Vanhan liiton miehet tosin painavat tuolla vielä legendaarisissa mustissa pillifarkuissa, mustassa t-paidassa ja nahkaliivissä.

Nuoret miehet joutuvat usein kysymään neuvoa vanhemmilta.

- Aika paljon kokemus puhuu vanhemmilla alan ammattilaisilla. Heiltä tulee kysyttyä usein vinkkejä. Tämä on kutsumusjuttu, vähän kuin sairaanhoitaja tai poliisi. Täytyy olla paloa tähän hommaan.

Lähteet: YLE Kymenlaakso