Sotomayorin valinta korkeimpaan oikeuteen varmistui

Yhdysvaltain senaatti on sinetöinyt Sonya Sotomayorin valinnan korkeimman oikeuden tuomariksi. Sotomayor on ensimmäinen latinotaustainen korkeimman oikeuden jäsen.

Ulkomaat
Sonia Sotomayor.
Michael Reynolds / EPA

Demokraattienemmistöinen senaatti äänesti valinnan puolesta äänin 68-31. Äänestys noudatti pääosin puoluejakoa. Sotomayoria on pidetty yhtenä presidentti Barack Obaman tärkeimmistä nimityksistä.

55-vuotias Sotomayor on ensimmäinen latinotaustainen korkeimman oikeuden jäsen. Hänen vanhempansa ovat lähtöisin Puerto Ricosta.

Sotomayor on kolmas nainen, joka on valittu korkeimpaan oikeuteen. Hänen etnisessä taustassaan ja sukupuolessaan yhdistyy olennaisesti Obaman ajama korkeimman oikeuden tuomarien nimityspolitiikan muutos.

Sotomayor on työskennellyt liittovaltion tuomarina 17 vuotta ja korkeimmassa oikeudessa hän korvaa David Souterin, jolla on ollut liberaalin maine.

Valinnan ei odotetakaan varsinaisesti muuttavan korkeimman oikeuden tasapainoa. Korkeimmassa oikeudessa ovat edelleen vallassa varsin iäkkäät ja konservatiiveina pidetyt tuomarit.

Sotomayoria vastustaneet republikaanipiirit ovat pelänneet hänen ujuttavan korkeimman oikeuden päätöksiin perusteita, jotka pohjautuvat muun muassa etnisiin näkökohtiin ja sukupuolijakoon.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset