1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hägglundin Afganistan-kommentit herättävät keskustelua

Lukijoita on puhuttanut puolustusvoimien entisen komentajan Gustav Hägglundin arvio, jonka mukaan Suomi on aseellisen selkkauksen osapuoli Afganistanissa. YLE Uutisten nettikommenteissa nousivat esille Afganistan-operaation merkitys, tehtävän kyseenalaistaminen sekä Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys.

Kotimaan uutiset

Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen joutuminen tulitaisteluihin on viime viikkoina kirvoittanut kotimaassa keskustelua siitä, onko Suomi Afganistanissa sotaa käyvä maa.

Monissa kommenteissa on korostettu Afganistan-operaation tärkeyttä. Näin aiheesta nimimerkki Veke-Susi.

"Kriisinhallintajoukot on perustettu juuri tällaisten tilanteiden rauhoittamiseksi ja siviilien suojelemiseksi."

Samaa mieltä on myös nimimerkki S S.

"Lähteminen pois olisi tyhmintä mitä nyt voisi tehdä vaikkei miesmääräisesti suuri panostus olekkaan niin läsnäololla osoitamme että meitä kiinnostaa taistella rauhan puolesta , ihmisten tasa-arvoa ja oikeuksia sekä huumausaineta ja rikollisia sekä terroristeja vastaan niinkuin länsimaan kuuluukin jopa sillä uhalla, että se aiheuttaisi omia tappioita."

Nimimerkki A.T.P näkee operaation merkityksellisenä myös Suomen turvallisuudelle.

"Suomen tulee mennä NATOon ja osallistua näihin operaatioihin, jotta saamme pitää länsimaiset arvomme ja yhteiskuntamme, emmekä joudu Venäjän epädemokraattisen vallan alaiseksi."

Suomen Afganistan-operaatio herättää myös vastustusta. Nimimerkki Myyryläinen haluaisi lopettaa niin Afganistan-operaation kuin NATO-yhteistyönkin.

"Vielä ehkä voisi pelastaa mitä pelastettavissa on eli lähteä Afganistanista ja ilmoittaa mahdollisimman monella suunnalla ja korkealta tasolta, että emme ole menossa NATOon ja pitää siitä ilmoituksesta kiinni."

Nimimerkki S S muistuttaa, ettei ketään ole pakotettu lähtemään Afganistaniin.

"Kaikki suomalaiset matkaan lähteneet ovat vapaaehtoisia ja tehtäviinsä halukkaita tietäen riskit lähtiessään matkaan."

Nimimerkki paki ratkaisisi Afganistan-operaatioon liittyvät turvallisuusongelmat lähettämällä maahan suomalaisjoukkoja huomattavasti suuremman määrän.

"Mielestäni Suomen pitää vahvistaa joukkoja Afganistanissa ja kutsua reserviläisiä palvelukseen tätä varten. Sopiva vahvuus on esim. yksi prikaati (n. 6000 miestä). Yksiköllä on täysi kapasitetti myös maksimaaliseen sodankäyntiin. Tämä kyllä rauhoittaa tilanteen."

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi