1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. radiopuhelimet

Radiopuhelimet apuna ravintolatyössä

Ravintolahenkilöstön tiiimityötä on alettu helpottaa radiopuhelimilla. Esimerkiksi turkulaisessa tavarataloravintolassa työntekijöillä on nappikuulokkeet ja mikrofonit.

Anni Mäki on huomannut radiopuhelimessa hyötyjä ja haittoja. Kuva: YLE / Johanna Laine

Radiopuhelimet on otettu käyttöön kaikissa Fazer Amican tavarataloravintoloissa. Fazer Amican kahvila- ja ravintolaliiketoiminnon aluepäällikön Kirsi Riisiön mukaan tekniikka tuo sujuvuutta asiakaspalveluun ja auttaa ennakoimaan ruuhkia.

Radiopuhelimet on sijoitettu työntekijöiden korviin pienellä nappikuulokkeella ja mikrofoni on kiinnitetty paitaan. Niiden avulla salin puolella työskentelevä voi ilmoittaa ruuan loppumisesta keittiöön ilman keittiöön lähtemistä.

Tällöin asiakaspalvelutilanne ei katkea, ja tieto ruuhkista välittyy kaikille työntekijöille nopeasti. Fazer Amicassa uskotaan radiopuhelimien yleistyvän nopeasti.

Häiriöitä linjoilla

Radiopuhelimia kokeiltiin Fazer Amican ravintoloissa jo muutama vuosi sitten, mutta vasta nyt tekniikka toimii moitteettomasti. Aikaisemmin lähistön työmaalta saattoi työntekijöiden vastaanottimiin kuulua myös rakennusohjeita. Nyt linjat ovat suljettuja, joten häiriötekijöitä ei ole.

- Asiakkailta on saatu suurimmaksi osaksi positiivista palautetta, vaikka aluksi saatetaan katsella pitkäänkin, että mikä siellä korvassa on, Kirsi Riisiö sanoo hymyillen.

Riisiön mukaan radiopuhelimet edistävät myös turvallisuutta. Työkaveri ei ole koskaan kaukana.

- Paluuta menneeseen ei ole. Toiminta kehittyy entistä enemmän, joten uskon, että jatkamme tällä tiellä.

Nopeutta palveluun

Työntekijöiden keskuudessa korvanapit jakavat mielipiteitä. Riisiön mukaan korvanappeja aiotaan hankkia erilaisia, jotta apuväline sopisi kaikille.

Pieni apuväline on tehokas, mutta käytössä on huomattu ongelmia.

- Radiopuhelimen johto tarttuu jatkuvasti vaatteisiin, Anni Mäki Turun Stockmann Buffet -ravintolasta myöntää.

- Mutta se on kyllä nopeuttanut palvelua. Jos näkee salissa, että grillitiskillä on jonoa, on helppo huikata keittiöön radion avulla työkaveri paikan päälle, hän havannoillistaa.