Katainen: Puolueiden tukijoista ei pidä tehdä rikollisia

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen korostaa, että yritysten vaalituessa puolueille ei ole mitään väärää. Tämä koskee myös finanssikonserni Sammon tukea kokoomukselle.

talous
Jyrki Katainen
YLE

- Toivoisin, että puolueita tukeneista ei väen vängällä tehtäisi rikollisia. Vaalirahoitus on laillista, Katainen sanoi YLE Uutisille.

Siinäkään ei pitäisi olla Kataisen mielestä mitään ihmeellistä, että Sampo on keskittänyt tukensa kokoomukselle.

- Yritykset tukevat puolueita, joilla on samanlainen maailmankatsomus, hän huomautti.

Yhtä vähän pitäisi ihmetellä sitä, että Sampo tuki muita puolueita voimallisemmin kokoomusta, vaikka valtiovarainministerinä hänen tiedetään olevan täysin eri linjoilla pitkäaikaissäästämisestä kuin Finanssialan keskusliitto.

Katainen haluaa laajentaa verovähennysoikeutta erilaisiin pitkäaikaissäästämistuotteisiin kuten pankkitalletuksiin ja osakkeisiin.

Finanssialan keskusliiton tavoin Sampokin on julkisesti toivonut, että veroetu pysyisi vain pitkäaikaisilla eläkevakuutuksilla.

Kukaan ei ole vaatinut kokoomukselta vastiketta puoluetuesta, Katainen sanoi.

Keskustelu uusille uomille

Kataisen mielestä julkinen keskustelu vaalituesta ei ole lahjoittajien kannalta kovin rohkaisevaa.

Kun ne julkistavat tukensa, heti alkaa spekulaatio epäilyistä ja motiiveista. Kun vaaditaan avoimuutta, olisi hyvä pitää mielessä, että tukijoilla voi olla puhtaat motiivit, Katainen huomautti.

Kataisen mielestä vasemmistoliiton puheenjohtajan vaatimus puolueettomasta selvityksestä ei edes ansaitsisi kommenttia.

-Totuutta kannattaisi katsoa silmiin. Tuki on annettu ennen kuin kokoomuslainen ministeri aloitti valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä, Katainen sanoi.

Tukijoiden voitava luottaa lakiin

Katainen toisti, ettei kokoomus voi yksipuolisesti julkistaa puolueita tukeneita. Viime vaaleissa laki lähti siitä, että vaaliavustuksia tai puoluetukia ei ole tarvinnut julkistaa.

-Tukijoiden on voitava luottaa lakiin. Olemme toki toivoneet, että yritykset itse julkistaisivat tukensa. Sampo on nyt tehnyt niin, hän sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset