Bangladeshissa yli 6 000 ihmistä kuolee vuosittain käärmeenpuremaan

Bangladeshissa käärmeet purevat joka vuosi yli 600 000:ta ihmistä. 6 000 pureman saaneista menehtyy, sillä he eivät joko saa tarvittavaa hoitoa tai hakeutuvat lääkäriin liian myöhään.

Bangladeshin hallituksen ja australialaisen Newcastlen yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan vain 3 prosenttia uhreista hakee hoitoa sairaalasta tai rekisteröidyltä lääkäriltä. Sen sijaan ihmiset kääntyvät usein käärmeenlumoojien puoleen, jotka hoitavat puremia muun muassa valuttamalla potilaan verta ja lausumalla loitsuja. Kuitenkin esimerkiksi kobran purema johtaa nopeasti kuolemaan, jos puremaa ei hoideta oikein.

Bangladeshin viranomaiset sanoivat sunnuntaina, että maa aikoo kouluttaa käärmeenlumoojia auttamaan käärmeen puremia ihmisiä oikein. Lumoojille kerrotaan lisäksi, että kobran tai kraitin puremat ihmiset tarvitsevat välittömästi lääkärinhoitoa.

Newcastlen yliopiston johtava tutkija Sheikh Hossain Milton kuvaa tilannetta Bangladeshissa erittäin vakavaksi. Miltonin mukaan Bangladeshissa kuolee käärmeenpuremiin enemmän ihmisiä kuin missään muualla Aasiassa ja mahdollisesti koko maailmassa.

Bangladeshissa elää noin 50 eri käärmelajia.