Nuoret marjastavat nyt vapaaehtoisesti

Perinteiset kotiin liittyvät taidot ovat nousseet nuorten aikuisten suosioon. Marjastamisesta, sienestämisestä ja säilönnästä on tullut muoti-ilmiö nimeltä homing, joka on saapunut Suomeen Yhdysvalloista ja Keski-Euroopasta.

Kotimaa
Nuori nainen kävelee alas puutalon portaita
YLE

Marttaliitossa vanhojen taitojen elpymisestä puhutaan koti-ilmiönä. Kotitaitojen suosion kasvun taustalla on elämän yleinen epävarmuus sekä ekologiset arvot.

- Elämä kodin ulkopuolella tuntuu hyvin turvattomalta. Työttömyys uhkaa minä hetkenä hyvänsä ja liikenteessä pelätään. Kodit ovat turvallisia paikkoja, joten niihin halutaan satsata, Marttaliiton puheenjohtaja Merja Siltanen sanoo.

Käsillä tekemiseen on kaipuu

Myös arkielämän koneellistuminen on herättänyt halun tehdä asioita itse ja omilla käsillä. Helsinkiläinen kolmekymppinen Marja Lahtinen on harrastanut marjastamista jo useamman vuoden. Hän pitää sitä akateemisen pätkätyön vastapainona, josta on iloa ja hyötyä niin itselle kuin läheisillekin.

- On aika ihana ajatus, että pakastin on täynnä omia marjoja, jotka ovat vielä sataprosenttisesti luomua. Eipä tarvitse pyöriä kaupan pakastealtailla, Lahtinen sanoo.

Tänä kesänä Lahtinen on kerännyt lapsuudenkotinsa pihalta Espoosta jo vadelmia. Nyt vuorossa ovat viinimarjat.

- Valko- ja mustaherukasta teen yleensä mehua. Punaherukoita kerään pakastimeen, ja teen niistä sitten aamiaissmoothieita.

Äitien ja mummojen neuvoilla kysyntää

Neuvot säilöntään ja sienten käsittelyyn haetaan useimmiten omilta vanhemmilta.

- Meillä isä on yleensä poiminut marjat ja tehnyt hillot. Häneltä olen kysellyt, kuinka paljon laitan sokeria mehuun ja miten hillot keitetään. Jonkin verran olen etsinyt tietoa myös netistä.

Koti-ilmiö ei kuitenkaan tarkoita paluuta menneeseen. Kenenkään ei tarvitse raataa tuntikaupalla yksin keittiössä. Homingissa kokkaamisesta, säilömisestä ja virkkaamisesta haetaan elämyksiä yhdessä kavereiden ja perheen kanssa.

- Halutaan kokea, miten ihanaa on vaikkapa virkata pipo itse. Koti löydetään aina uudelleen, tällä kertaa se on löydetty elämyksellisestä näkökulmasta, Marttaliiton Merja Siltanen kuvailee.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Jeskanen