Australian kameleita uhkaa joukkoteurastus

Australia harkitsee satojen tuhansien kamelien tappamista mantereen ekosysteemiä uhkaavan kannan harventamiseksi. Maan hallitus on jo myöntänyt miljoona-avustuksen kamelinmetsästykseen.

luonto
Kameli
Jupiterimages/BrandX.

Kamelipopulaatio on kasvanut Australian syrjäseuduilla vauhdilla. Vajaassa kymmenessä vuodessa kamelien määrä on kaksinkertaistunut ja tällä hetkellä niitä arvioidaan olevan noin miljoona.

Paikalliset asukkaat ovat nyreissään kamelien lisääntymisestä, sillä ne kilpailevat lampaiden ja karjan kanssa ruoka-apajista ja tallovat kasvillisuutta. Eläin on mantereen uustulokas, ensimmäiset kamelit tuotiin Australiaan 1840-luvulla helpottamaan liikkumista syrjäseuduilla, ja niiden pelätään horjuttavan pian alueen ekosysteemiä.

Paikoitellen kameleista on tullut varsinainen riesa, sillä ne voivat vettä etsiessään murtautua asuintaloihin ja rikkoa vesiputkia.

Viranomaiset arvioivat, että jopa kaksi kolmesta Australian kamelista olisi tapettava, jotta ekokatastrofilta vältyttäisiin.

Kameleiden teurastuksesta on pyritty hyötymään myös kaupallisessa mielessä. Eläimiä on myyty ulkomaille muun muassa lihateollisuuden raaka-aineeksi. Täysikasvuisten, yli kaksimetristen ja satoja kiloja painavien kameleiden kuljettaminen syrjäseuduilta on kuitenkin haastavaa ja valtaosa ammutuista eläimistä onkin jätetty maastoon.

Lähteet: AP