Venäläisten rahavirta pitää laman loitolla Etelä-Karjalasta

Venäläiset ostosmatkailijat näyttävät jo toisen kerran pelastavan Etelä-Karjalan kaupungit pahimmalta talouslamalta. Venäläiset tekivät verovapaita ostoksia Lappeenrannassa ja Imatralla viime kuussa jopa viime vuoden ennätystasoa enemmän. Naapurit pönkittävät erityisesti vähittäiskauppaa.

Kotimaa
Poika tavaratalossa päällään Venäjä-aiheinen t-paita.
YLE

Venäläisten ostosmatkailun ennustettiin jyrkästi vähenevän tänä vuonna, mutta alkuvuoden notkahduksen jälkeen rajan tuntumassa tahkotaankin uusia ennätyksiä.

Kun verovapaa myynti koko maassa on laskenut, Lappeenrannassa ja Imatralla viime vuoden ennätysluvut ylittyivät viime kuussa roimasti. Eniten on hyötynyt vähittäiskauppa, muun muassa Lappeenrannan Prismassa tax free -myynti kasvoi peräti 45 prosenttia.

Itänaapureiden ostosmatkat ovat jo toistamiseen lievittämässä taloustaantuman tuskaa Etelä-Karjalan kaupungeissa. Viime laman aikana 1990-luvun alussa alueen kaupat selvisivät lamasta parhaiten koko maassa. Tilanne on nyt vastaavanlainen, sanoo Tutkimus- ja analysointikeskuksen toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

Nurkan mukaan selvästi on niin, että venäläiset eivät vähennä ostojaan, vaan tämä alue voittaa tässä tilanteessa, jossa venäläiset tekevät entistä lyhyempiä matkoja rajan lähialueelle.

360-vuotisjuhlaansa viettävälle Lappeenrannalle yllättävän tanakka naapuriapu on enemmän kuin tervetullutta ja palveluita rukataan jo venäläisiä entistä enemmän miellyttäviksi. Itänaapuriin ristiriitaisesti suhtautuvienkin asenteet alkavat sulaa, kun motiivina ovat taloudelliset tosiasiat.

- Ostosturismi, kuljetukset ja logistiikka työllistävät suoraan Lappeenrannassa yli tuhat työntekijää, kaupunginjohtaja Seppo Miettinen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset