Tshernobyl on vahingoittanut luontoa luultua enemmän

Ukrainassa Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus on vaikuttanut reaktorin lähellä eläviin luontokappaleisiin paljon pahemmin kuin aiemmin on uskottu, kertoo keskiviikkona julkaistava tutkimus. Aikaisemmin väitettiin luonnon toipuneen 1986 tapahtuneesta onnettomuudesta.

luonto
Piikkilanka-aitaan kiinnitetty kielletty alue-kyltti.
Reuters-tv

Ranskalaisen CNRS-tutkimuslaitoksen selvitys haastaa aiemmat käsitykset, joiden mukaan luonto olisi toipunut ydinonnettomuudesta. Tutkimus osoittaa, että esimerkiksi kimalaiset, perhoset, hämähäkit, heinäsirkat sekä lukuisat muut selkärangattomat lajit ovat paikoin lähes kadonneet säteilyn saastuttamilta alueilta.

Ensimmäistä kertaa tutkijat vertasivat radioaktiivisten ja vähemmän saastuneiden alueiden eläinpopulaatioita toisiinsa. Vähemmän saastuneelta neliömetriltä löytyy noin 100 selkärangatonta, mutta radioaktiivisella alueella luku oli keskimäärin vähemmän kuin yksi. Tutkimus selvitti eläinpopulaatioiden tilaa 30 kilometrin säteellä räjähtäneestä ydinreaktorista.

Myös isommat eläimet kärsivät säteilystä. Onnettomuuspaikan lähellä elävillä eläimillä on muun muassa poikkeuksellisen paljon epämuodostumia, kuten kitukasvuisia raajoja.

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee kuluneeksi pian 23 vuotta. Ukraina on julistanut onnettomuusalueen luonnonreservaatiksi.

Lähteet: Reuters