Porilainen Martti Kaartinen vietti kolme kuukautta Mongoliassa ja Kiinassa

Mongolian paimentolaisten yhteys luontoon teki lähtemättömän vaikutuksen länsimaiseen vieraaseen. Matkailija otettiin vastaan suuren vieraanvaraisuuden kera.

Mongolia
Etelä-Kiinassa sijaitsee Hainanin saari, jolla on subtrooppinen ilmasto. Täällä ihmiset puhuvat hyvin vahvaa Hainanin murretta, joka ei juurikaan muistuta mandariinikiinaa. Liaoyuancunin kylä on kookospähkinäplantaasin ympäröimä.Martti Kaartinen

Martti Kaartisen kiinnostus Kiinan ja Mongolian kulttuureihin johti yhteensä kolmen kuukauden seikkailuun. Kyseessä ei siis ollut perinteinen lomamatka.

- Lähdin matkaa sillä mielellä, että pääsisin mahdollisimman lähelle tavallisia ihmisiä ja siinä myös aika hyvin onnistuin. Tarkoituksena on kirjoittaa reissusta matkapäiväkirjaa ja myös juttuja lehtiin, Kaartinen kertoo

Edes yhteisen kielen puuttuminen ei tahtia haitannut.

- Hymy on tärkeä asia. Kun hymyilet, ihmiset päästävät sinut lähelleen. Varsinkin Mongolian paikallisten nomadien kulttuurissa vieraanvaraisuus on itsestäänselvyys. Kun astuit jurttaan, heti tarjottiin teetä ja ruokaa. Yösijankaan pyytämistä ei siellä tarvitse häpeillä, Martti Kaartinen toteaa.

Lähteet: Yle Satakunta / Mika Viljanen