"Veteraanikisat olivat parhaat ikinä"

Veteraanikilpailut ovat nyt takana, mutta niistä seurasi paljon hyvää. Kisat järjestäneen Lahden Ahkeran puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi jakaa kiitoksia järjestelyihin osallistuneille.

veteraaniurheilu
Vesa Harmaakorpi
Lahden Ahkeran puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi on tyytyväinen veteraanikisojen lopputulemaan.YLE / Lahti

- Vaikka tätä yhteiskuntaa on väitetty itsekkääksi ja yksilökeskeiseksi, tässä tuli valtava todistusaineisto siihen, että suomalaisista löytyy vielä yhteisöllisyyden henki. Ihan liikutukseen asti jouduin seuraamaan niitä huikeita uhrauksia, joita ihmiset tapahtuman onnistumisen puolesta tekivät.

Omaa rooliaan Harmaakorpi kuvaa aika vähäiseksi. Mutta stressitekijöitäkin tuli, muun muassa siksi, että kesken kisojen piti tehdä mahdottomasta mahdollinen ja järjestää tilaa FC Lahden ottelulle jalkapallon Eurooppa-liiga karsinnoissa.

Ennen kisojen alkua oli muutamia uhkatekijöitä. Tuleeko sikainfluessa, vaikuttaako lama ja niin edelleen. Ahkera kantoi taloudellisen vastuun, ja jos tapahtuma olisi tuottanut tappiota, olisi seura sen joutunut yksin kantamaan.

Harmaakorpi kiittelee myös Lahden kaupungin panosta muun muassa kisapaikkojen kuntoon laittamisessa. Kaupunki maksoi myös kansainväliselle liitolle etukäteismaksuja, jotka Ahkera nyt maksaa takaisin.

Kehuja satelee

Parhaat koskaan järjestetyt kisat, on yksi esimerkki palautteesta.

Kansainvälisestä liitostakin todettiin, että lahtelaiset kisajärjestäjät onnistuivat siinä, mihin aikaisemmissa kisoissa on pyritty, mutta ei ole pystytty. Erityismaininnan sai se, että jos jotain korjattavaa tai parannettavaa ilmeni, siihen tartuttiin heti ja se oikaistiin välittömästi.

- Aikaisemmat kisat eivät ole yleisöä oikein kiinnostaneet, mutta täällä monena päivänä oli yli 3 000 katsojaa.

Vaikka taloudellinen taantuma vaikutti tapahtuman taloudelliseen tulokseen, plussan puolelle päästään. Tämän pienen pesämunan Ahkera käyttää nuorisourheilun edistämiseen.

Kisojen urheilullisesta annista puhuttaessa Harmaakorpi kertoo yllättyneensä monien lajien kärjen kovasta tasosta.

- Kun 70-vuotias mies juoksee 400-metriä alle kuudenkymmenen sekunnin ja vielä hienolla askeleella tai kun yli 45-vuotiaat juoksevat 200-metriä aikaan, jolla päästäisiin Kalevan kisojen finaaliin, niin kyllä ne huikeita esityksiä ovat. Media on kiinnostunut lähinnä 90-100 vuotiaiden suorituksista, mutta 60-70-vuotiaissakin nähdään usein todellisia huippusuorituksia.

Harmaakorpi osallistui itsekin yli 45-vuotiaiden 200 metrin kisaan, mutta ei jalkavaivaisena aivan huippusuoritukseen pystynyt. Sen verran jäi kipinää, että jos hän saa jalat kuntoon, kahden vuoden kuluttua Sacramentossa hän voisi juosta vähän kovempaa seuraavassa ikäluokassa.

Ahkeran puheenjohtajan mielestä tapahtuma näkyi positiivisesti Lahden katukuvassa ja hän uskoo, että seudulla jäi myös hyvin rahaa.

Ylös, ulos ja lenkille

Harmaakorpi uskoo, että kisoilla on vaikutusta ainakin ikääntyvien ihmisten liikkumiseen.

Tarkoituksella heti veteraanien yleisurheilun MM-kisojen jälkeen Lahdessa järjestetään Masters and Mentors 2009 -konferenssi, joka kokoaan ikääntymisen huippuasiantuntijat Lahteen.

- Haluamme profiloitua tällä alueella. Meillä on erittäin paljon tietämystä ravitsemuksesta ja liikunnasta. Täällä on Vierumäki ja Pajulahti ja niin edelleen. Haluamme nostaa profiiliamme ikääntyvien liikunnan toimijoina myös tiedemielessä. Entistä enemmän soisin, että myös sosiaali- ja terveysalalla sekä liikuntasektorilla kiinnittäisimme huomiota näihin asioihin, joiden esille nostamiseen tällainen konferenssi on aivan erinomainen, summaa Harmaakorpi.

Lähteet: YLE Lahti / Hanski Kinnunen