Taantuma ei hidasta autoharrastajaa

Isot moottorit, kiiltävä kromi ja upottavat nahkapenkit tuntuvatkin kiinnostavan yhä useampia. Lauantaina järjestetty Linna-cruising -tapahtuma keräsi ennätysmäärän jenkkiautoja Hämeenlinnaan.

Autoharrastus
Chevrolet Belair
Vuoden -57 Chevrolet Belair oli yksi Linna-cruising -tapahtuman autoista.YLE / Sari Törmikoski

V8-moottorien jylinä täytti Satulinnan Parolassa, kun 400 amerikanrautaa etsi paikkaansa pursuavalta parkkipaikalta. Kesällä jenkkiautolla sopii kruisailla, sillä suurimman osan vuodesta amerikkalainen bensasyöppö viettää isäntineen tallissa. Autoharrastaja ei kuitenkaan valitse kulkuneuvoaan järjellä vaan tunteella, sanoo Vesa Jauhiainen Hyvinkäältä.

- Uudessa autossa on kaikki helppoudet ja ehkä siksi se onkin tylsä. Tämmöisissä vanhoissa autoissa on haastetta, kun kaikki ei aina toimi niin kuin elokuvissa, joutuu välillä tekemäänkin jotakin. Ja kun itse on tehnyt paljon auton eteen, siihen kiintyy ja siinä on fiilistä, kun pääsee joskus harvoin tien päällekin, Jauhiainen kertoo.

Kuopiolainen Sami Hartikainen ajaa kolmella amerikanraudallaan aina kun kynnelle kykenee. Vaikka harrastus on kallis ja bensaa kuluu, taantuma ei hidasta harrastusta.

- No lamaahan ei pidä ruokkia niin tankki täyteen vaan ja liikenteeseen, Hartikainen napauttaa.

Autokansaa viehättää koko ja näkö

Salolainen Sari Koivisto ajaa vuoden -59 Cadillac Eldorado Biarratzilla.

- Näitä on valmistettu vain 1320 kappaletta, ei tuu joka päivä samanlaista vastaan. Autossa houkutti muun muassa hulppeat siivet. Tämä on hauska harrastus. Tätä ei voi ymmärtää, jollei ole istunut avoauton kyydissä, että mikä siinä on kivaa, kun kasi hörisee ja tukka hulmuaa!

Amerikanrautojen viehätys on huomattu muuallakin, sillä tapahtumajärjestäjällä tulee pian tila vastaan ainakin Hämeenlinnassa. Linna Cruisingin perustajan Harri "Hii" Savolaisen mukaan kaikki halukkaat autokunnat pääsevät kuitenkin mukaan vastaisuudessakin.

- Aika tapissa olemme, mutta kokoajan tuotantotiimimme suunnittelee, miten saadaan laajennettua peltoja tästä ympäriltä tai miten muuten saamme lisää tilaa autoille. Kuitenkin tarkoituksena on vielä paisuttaa tapahtumaa, Savolainen sanoo.

Lähteet: YLE Häme / Sari Törmikoski