Musikaali Laulavat sadepisarat kiinnostaa

Turun kaupunginteatterin syksyn ensi-ilta, musikaali Laulavat sadepisarat, on myynyt ennakkoon hyvin. Varausprosentti on tällä hetkellä jo yli 70. Omien tuotantojen lisäksi Turun kaupunginteatterissa nähdään syksyllä myös useita vierailevia esityksiä.

Mika Kujala ja Tuomas Uusitalo esiintyvät Laulavissa sadepisaroissa. Kuva: YLE / Sami Tammi

Yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista musikaaleista pidetty Laulavat sadepisarat tulee ensi-iltaan 11.9. Tuomas Parkkisen ohjaamassa esityksessä lavalle astuvat mm. Riitta Salminen, Mika Kujala, Kirsi Tarvainen ja Tuomas Uusitalo.

Musikaali sijoittuu Hollywoodin unelmatehtaan tuhlailevaan kulta-aikaan 1920-luvun lopulle.

Sadepisaroiden lisäksi päänäyttämöllä nähdään syksyllä perisuomalaisissa tunnelmissa liikkuva Tukkijoella sekä satuklassikko Ronja Ryövärintytär, jotka kumpikin ovat menestyneet jo kevään näytäntökaudella.

- Täytyy sanoa, että olen todella innostunut. Tyytyväisyys syksyn sisältöihin on 100, ellei jopa 105 prosenttia. Laulavien sadepisaroiden suosio on ollut hienoa, vaikka kyseessä ei ehkä ole kaikkien, varsinkaan nuorempien ikäpolvien, tuntema teos. Vaikka kaikki toivovat aurinkoa, niin sadepisaratkin tuntuvat kelpaavan, teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo naurahtaa.

Kotimaisia ja ulkomaisia vieraita

Turun kaupunginteatteri on lisännyt yhteistyötä alueen oppilaitosten ja vierailevien teattereiden kanssa.

Syksyllä koululaisyhteistyönä valmistuu mm. näytelmä Postia Pietariin, jossa on mukana noin 90 oppilasta opettajineen Luostarivuoren ja Puolalan kouluista sekä Turun Normaalikoulusta ja Juhana Herttuan lukiosta.

Yksi odotetuista syksyn vierailuesityksistä on Euroopassa mainetta niittäneen Andryi Zholdakin ohjaama näytelmä Elämä idiootin kanssa. Se esitetään romanian kielellä, mutta tekstitetään suomeksi. Zholdak jää Turkuun pidemmäksikin ajaksi, sillä hän ohjaa ensi keväänä ensi-iltansa saavan, Leo Tolstoin klassikon Anna Karenina.

Chydeniuksen paluu

Kaupunginteatterin päänäyttämöllä nähdään ja kuullaan myös Kaj Chydeniuksen 70-vuotisjuhlakonsertti. Konserttisarja päättyy juuri Turun esityksiin joulukuun alussa. Chydeniukselle Turku merkitsee paljon.

- Runot ja runous ovat merkinneet minulle aina paljon. Turkuun keskittyy kaksi hohtavaa kulttuurihistoriallista vaihetta. Toinen on Porthanin aika 1700-1800 -lukujen vaihteessa. Toinen vaihe on Veikko Antero Koskenniemen kulta-aika 1900-luvun alkupuolella, Chydenius kehuu.

Chydenius on säveltänyt satoja turkulaisten runoilijoiden teoksia, joista makupaloja saadaan loppuvuoden konserteissa.

Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikki tuli tutuksi kaupunginteatterissa 70-luvulla, jolloin hänen sävelensä soivat kulttimaineeseen nousseessa Kalle Holmbergin ohjaamassa Seitsemässä veljeksessä.

- Oli hienoa saada tutustua Aleksis Kiven runouteen. Kiven runot ovat aika pitkiä ja niistä piti valita parhaita paloja, jotta lauluista saatiin iskeviä. Kyllä se sävellystyö Seitsemään veljekseen oli valtava kokemus ja edelleenkin se aarteisto on keskeisessä asemassa konserteissani.

Eläkepäiviä Chydenius ei vietä, vaan tänä vuonnakin mestari on jo tehnyt toistasataa sävellystä. Eikä vuosi vielä edes ole lopussa.

- Itse ei koskaan tiedä tuleeko sävellyksestä hyvä vai huono. Aika näyttää, että haluaako näitä uusia lauluja kukaan laulaa. Aina, kun löytyy hyvä runo, niin kyllä sitä ainakin kannattaa yrittää säveltää, Chydenius tokaisee.