1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Karzai ennakkosuosikki Afganistanin vaaleissa

Afganistanin nykyisen presidentin Hamid Karzain ennakoidaan voittavan maan presidentin vaalit. Karzailla on mittausten mukaan kahdenkymmenen prosenttiyksikön etumatka varteenotettavimpaan vastaehdokkaaseensa.

Ulkomaat
Afganistanin presidentti Hamid Karzai.
Peter Foley / EPA

Karzai saisi äänistä 45 prosenttia ja hänen lähin kilpakumppaninsa, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah 25 prosenttia.

Karzai ei todennäköisesti kuitenkaan saa riittävää viidenkymmenen prosentin äänisaalista, jotta hän voittaisi vaalit ensimmäisellä kierroksella.

Karzai on kuitenkin ehtinyt jo ilmoittaa, että hän kutsuu talibanit ja muut kapinallisryhmät mukaan neuvottelupöytään, jos hän voittaa vaalit. Ehtona on, että kapinalliset "laskevat aseet".

Karzain myönnytystä pidetään yllättävänä, koska talibanit ovat tehneet viime aikoina paljon tuhoisia iskuja Afganistanissa häiritäkseen vaaleja.

Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään 20. elokuuta. Suomesta lähetettiin Afganistaniin heinäkuussa 84 uutta rauhanturvaajaa vaalien ajaksi.

Arvio äänijakaumasta perustuu Yhdysvaltain hallituksen rahoittamaan mielipidemittaukseen. Kysely tehtiin haastattelemalla yli 3 500 afgaania eri puolilla maata.

Lähteet: Reuters, AP; YLE Uutiset

Lue seuraavaksi