1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Mehumaija laulaa parhaillaan monessa kodissa

Puutarhan marjat ovat nyt parhaimmillaan ja niitä on paljon.

Seija Fagerström Rantahaan Martoista Kuva: YLE / Maija Tuunila

Rantahaan Martoissa aktiivisesti toimiva Seija Fagerström piipahti Kymenlaakson radion studiossa korissaan makeita tuliaisia. Rasiallinen mustaherukoita ja pullollinen edellisenä iltana keitettyä herukkamehua on mitä parhain kesätuliainen. Seija Fagerströmin pihalla on kaikkiaan 11 herukkapensasta ja satoa on tänä vuonna tullut yllin kyllin.

- Mustaherukkamehu auttaa kaikkeen mahdolliseen vaivaan, naurahtaa Seija Fagerström

Seija pakastaa mehut, sillä pullojen kanssa puljaaminen on vaivalloista.

- Mehumaijasta läpi ja sellaiset 300g sokeria per litra, ohjeistaa Seija

Jos pakastimessa ei ole tilaa, niin sitten on pullottaminen ainoa vaihtoehto. Pullot pitää puhdistaa ehdottoman hyvin pesuaineella ja sitten huuhdella hyvin. Sen jälkeen pullot pitää vielä kuumentaa uunissa. Myös korkit on syytä puhdistaa hyvin. Tippa alkoholia täyden pullon "kanneksi" on myös koettu hyvänä konstina lisätä säilyvyyttä.

- Isoon mehumaijaan mahtuu kaksi ämpärillistä marjoja kerrallaan. Pistää vaan töpselin seinään ja muistaa lisätä vettä, sanoo Seija Fagerström

Mehut tekevät kauppansa, eikä viimevuotisia mehuja paljoa varastossa enää ole, sillä Seijan kolme lastenlasta juovat mielellään "mummin mehua".

- Kaupan mehuissa on niitä lisäaineita ja paljon enemmän sokeria, miettii Seija Fagerström

Mehusta voi jalostaa edelleen mehukeittoa ja laittaa sekaan vaikka mansikoita. Myös maan mainio marjapuuro syntyy herukkamehusta.