Somistusnuken virne säilyy

Taavi, Tage, Nykerö ja Nöpönenä. Melkein jokaisella perholaisessa pajassa syntyvällä somistunukella on nimi. Paitsi noita-akalla ja morsiamella, jolta muuten lähti sulhanen. Mutta ei hätää, uuden voi aina tehdä.

Somistus, somistajat
Raila Paavola / YLE

Kun perholainen Vappu Pohjonen astuu käsityöpajaansa, häntä tervehtiisiellä monenkirjava joukko tonttuja, merimiehiä, noita-akka, morsian ja K-kaupan Väiski. Kyseessä ovat somistusnuket, joita Vappu Pohjonen valmistaa. Aamulla siis huikataan nukeille huomenet, ja paketoidessaan nukkea tilaajalle Vappu vielä muistuttaa hyvästä käytöksestä uudessa paikassa.

Pohjonen on tehnyt somistusnukkeja noin kahdeksan vuotta. Nukkejen koot vaihtelevat 90 sentistä 1,2 metriin, mutta isompiakin syntyy tarvittaessa.

Nuket lähtevät yrityksille eri puolille maata somistuskäyttöön, mutta saattaa nukke päätyä myös yksityispihalle potkukelkkaan istumaan.

Ilmeitä on viisi

Ilmeikkäillä nukeilla myös raajat taipuvat. Sen sijaan kasvonilmeitä ei juuri voi säätää näköismalliksi. Kasvomuotteja on viisi ja niistä pitää löytyä sopiva.

Vaatetus syntyy vaikka ikkunaverhoista ja kirpputorilöydöistä. Vaatteiden teossa Vappu Pohjonen tarvitsee joskus apua, mutta muuten nuket syntyvät omin voimin.

Tonttujen sesonkiin on valmistauduttava juuri nyt. Muut menevät enemmän tai vähemmän yksittäistilauksina.

- Haastavin tilaus on ollut Erkki Kujalan tohtori-nukke hattuineen ja varusteineen. Mutta onnistui hyvin, hymyilee Pohjonen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Sari Vähäsarja, Raila Paavola