1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sikainfluenssa voi maksaa Suomelle yli miljardin

Sikainfluenssa saattaa maksaa Suomen kansantaloudelle jopa yli miljardi euroa. Suurin osa tavanomaista kausi-influenssaa pahemman taudin kustannuksia aiheutuu sairauspoissaolojen määrän kasvusta. Influenssan talousvaikutuksia on kuitenkin vaikea erottaa yleisen taloustilanteen aiheuttamista ongelmista.

Kuva: YLE

- Jos kolmasosa kansasta on viikon poissa töistä niin silloin tuotannon arvon menetys on suurin piirtein miljardi euroa tai vähän päälle, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen.

Jos pahimmat arviot toteutuvat, eli jopa kolmasosa suomalaisista sairastuu, joudutaan monilla työpaikoilla poikkeusjärjestelyihin, jotta edes välttämättömimmät tehtävät kyetään hoitamaan. Työllisyystilanteeseen sikainfluenssa voi vaikuttaa jopa myönteisesti.

- Voisi ajatella sillä tapaa että jos sairastuneita tulee kovin paljon niin tarvitaan paikkaajia eli se voisi jopa auttaa työllisyyden heikkenemisen estämisessä.

Laajaksi äityessään sairastelu vaikuttaisi tuotannon lisäksi myös kansantalouden toiseen keskeiseen erään, kulutukseen. Terveydenhoito-toimialan puolella kärsittäisiin ylikysynnästä, kun taas esimerkiksi matkailu, liikenne ja monien palvelujen käyttö supistuisivat. Kun kuume on korkealla, kulutustottumukset unohtuvat ja säästäminen lisääntyy.

Taloushistorioitsijoiden pohdittavaksi kuitenkin jää, kuinka suuren loven sikainfluenssa tekee muutenkin toipilasvaiheessa olevaan yleiseen taloustilanteeseen.

- Ei se mikään katastrofi missään tapauksessa ole. Jos vaan ihmiset saadaan terveeksi sen jälkeen eikä ketään kuole niin hyvin meillä menee senkin jälkeen, vakuuttaa Etlan tutkimuspäällikkö Sorjonen.