1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Stubb: Ohjusisku on loppuunkäsitelty

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Israelin tekemä isku Kirkon Ulkomaanavun tukemalle klinikalle Gazassa on selvitetty.

Ulkomaat

- Olemme päätyneet siihen, että asia on meidän osaltamme loppuunkäsitelty. Me tuomitsimme iskut silloin ja tuomitsemme edelleen. Meidän on hyvin vaikeaa todentaa Israelin selvitystä koska emme olleet paikalla, Stubb sanoo.

Hän ei varsinaisesti sanonut YLE Uutisille onko hallitus tyytyväinen Israelin antamaan selvitykseen. Aikaisemmin kesällä Stubb sanoi, että Suomi lähettää Israelille jatkoselvityspyynnön, mikäli selvitys ei tyydytä.

Israelin ohjus tuhosi tammikuussa Gazassa Kirkon Ulkomaanavun tukeman klinikan. Kirkon Ulkomaanapu ei ollut tyytyväinen Israelilta aiemmin saamaansa selvitykseen.

Selvityksen mukaan Israelin armeija ei tiennyt rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsevasta klinikasta. Se ei olisi iskenyt rakennukseen, jos klinikan olemassaolo olisi ollut tiedossa, selvityksessä todetaan.

Israelin armeijan mukaan palestiinalainen Hamas-järjestö piti rakennuksessa asevarastoa. Klinikan johtajan mukaan rakennuksessa ei ollut Hamasin joukkoja. Lisäksi rakennuksen katolla oli valkoinen risti kertomassa klinikasta.

Israelin iskun jälkeen antamat selvitykset olivat ristiriidassa myöhemmin annettuihin selityksiin. Israelin suurlähettiläs kertoi tammikuussa, että klinikkaa oli varoitettu iskuista etukäteen ja se oli evakuoitu. Israelin tiedustelu puolestaan kertoi, että klinikkarakennuksesta oli ammuttu raketteja, joihin Israel vastasi päivän varoitusajalla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi