Hyppää sisältöön

Kaj Chydenius jättää ajan ilmiöiden kommentoinnin nuorille

Aikansa tapahtumiin kantaa ottaville lauluille on aina tarvetta, mutta yleensä on nuoren polven asia olla nyrkit savessa etunojassa. Näin hörähtää tiedostavan laululiikkeen nuottimestari Kaj Chydenius, joka päättää 70-vuotisjuhlansa syksyllä Turkuun.

Säveltäjä Kaj Chydenius. Kuva: YLE / Sami Tammi

Sinua, sinua rakastan, Nuoruustango, Magdaleena... siinä vain muutamia Kaj Chydeniuksen tunnetuimpia teoksia. Ja Lapualaisooppera oli tietysti vielä luku sinänsä.

Lokakuussa Chydenius täyttää 70 vuotta ja juhlakiertue päättyy sopivasti Turkuun joulukuussa. Legendaarinen säveltäjä on yksi Turun kaupunginteatterin syksyn tähtivieraista.

- Enhän minä ihan varmaksi tiedä, kuinka vanhaksi tulen tässä elämään, mutta on se varmuuden vuoksi hyvä koota ajatuksia ja katsoa sen verran taakse päin, kun kuitenkin vanhaksi tässä tulen joka tapauksessa niin sitä rupeaa unohtelemaan asioita. Tänä vuonna on ollut paljon sellaisia kokoavia konsertteja, ja tänne Turkuun ne päättyvät, pyörittelee säveltäjämestari.

Kaj Chydenius aikoo Turun konserteissaan nostaa esiin kaksi kaupungin vaihetta.

- Kulttuurihistoriasta nostan esiin Porthanin vaiheen, ja toisaalta V.A. Koskenniemen ajan. Molempien opettajien ympärillä oli laaja runoilijoiden piiri, josta on hyvä nostaa upeita tekstejä, mutta lauletaan siellä myös Aulikki Oksasen ja Marja-Leena Mikkolan tekstejä. Lauletaan kaikkea, mikä vuosien mittaan on herättänyt vastakaikua.

Illasta ei kuitenkaan ole tulossa tosikkomaista, sillä huumoria pitää hänen mielestään elämässä olla. Chydenius uskookin hyvän huumorin olevan esimerkiksi tuttavansa ja ikätoverinsa M.A. Nummisen hyvän kunnon taustalla.

Aika siilaa helmet esiin

Omaa tuotantoaan arvioidessaan Kaj Chydenius toteaa, että teosten laadun paljastaa vasta aika.

- Minä olen tehnyt sen, mitä olen pystynyt, ja jatkan sitä tekemistä, koska tehdessä ei voi olla varma, että siitä tulee hyvää. Antaa ajan siilata huonot pois, ja säilyttää, jos on jotain hyvää, toteaa Chydenius vaatimattomasti.

Chydeniusta huvittaa, että toisten mielestä kaikki hänen laulunsa kuulostavat samalta, ja toisten mielestä niissä on erojakin. Hän sanoo lähtevänsä sävellystyöhön tekstistä käsin tekemään "pieniä lauluja". Mutta toimisivat ne sävellykset ilman hienoja tekstejäkin.

- Kyllä siitä ihmisen ikuisesta ikävästä on pisara minussakin. Se, joka kuuluu tähän maahan ja kulttuuriin, ja joka kuuluu vanhoissa kansanlauluissa, iskelmissä ja Sibeliuksenkin musiikissa. Se sama kaipaus, unelma jostain paremmasta.

Chydeniuksen mielestä tietyn kaipauksen tuleekin olla osa elämää.

- On itsepetosta luulla, että se löytyy, toteaa säveltäjä yks' kantaan, ja siteeraa Lars Huldénin runoa: "Joka putoaa sateenkaarelta, on käynyt sateenkaarella".

Nuoren polven asia kommentoida aikaansa

Tiedostavalla 70-luvulla monet merkkiteoksensa tehnyt Kaj Chydenius näkee 2000-luvun yhteiskunnan

- Laulut, jotka ottavat kantaa oman aikansa tapahtumiin ja kehitysnäkymiin, eivät koskaan lopu, mutta minulla on sellainen käsitys, että se on pikemminkin aina nuoren sukupolven asia ottaa kantaa. En tiedä hirveän paljon kovin vanhoja säveltäjiä, jotka ovat olleet nyrkit savessa etunojassa, naurahtaa Chydenius.

- Mutta kyllä jos eteeni tulee runo, jossa sanotaan että eipä ole yhteiskunnallinen tasa-arvoisuus juuri lisääntynyt, niin kyllä minä siitä laulun yritän tehdä!

Laulujen merkittävyyttä voi Chydeniuksen mielestä mitata tiettyyn rajaan asti vastaanottajien reaktioilla, mutta hän muistuttaa, että koskaan ei voi tietää, onko reaktio aito.

- Että ei pidä koskaan ylpistyä, koska ylpeät ovat maailman roskaa! Sinä päivänä kun saatte minut kiinni siitä, että täällä yläkerrassa lainehtii pahanhajuista nestettä, niin tulkaa sanomaan!

.
.