1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Vadelmia löytyy hakkuuaukeilta ja metsänrannoista

Suomen metsissä kypsyy litratolkulla arvokkaita luonnonmarjoja, jotka ovat jokamiehen oikeudella kaikkien poimittavissa. Mustikka on satonsa lähes kokonaan kypsyttänyt, vadelma on parhaillaan poimittavissa ja puolukkakin alkaa kypsyä.

marjat
Vadelmista on kypsynyt hyvä sato.
Vadelmista on kypsynyt hyvä sato.YLE Pohjanmaa

Laihian Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Marita Boij on aktiivinen marjastaja.

- Metsässä ja luonnossa liikkuminen on marjastamisessa parasta, toteaa Boij loppukesän harrastuksestaan.

Tänä vuonna Marita Boij on jo käynyt mustikassa, mutta satoa on ollut vähänlaisesti hänen kotikulmillaan Laihian ja Mustasaaren rajalla. Puolukka alkaa vasta vähitellen kypsyä, mutta siitäkään ei kovin runsasta satoa näyttäisi tänä vuonna Pohjanmaalla tulevan. Todennäköisesti alkukesän kylmät hallayöt mustikan ja puolukan kukinnan aikaan ovat verottaneet marjasatoa. Marita Boij kuitenkin toteaa, että marjasato on hyvin paikallinen asia ja jossain muualla päin marjoja saattaa olla hyvinkin runsaasti tiedossa.

Metsämarjoista vadelma on parhaillaan poimintakypsää. Vadelma viihtyy aukeilla paikoilla, kuten metsärannassa tai hakkuualueilla.

- Vadelmasta näyttää tulevan tänä vuonna hyvä sato, toteaa Marita Boij tyytyväisenä oman marjapaikkansa vieressä. Hän on poiminut vadelmia hakkuuaukealta, josta puut on hakattu noin kaksi vuotta sitten pois.

Lisäksi Marita Boijn perheessä kerätään jonkin verran meren rannalla kasvavaa tyrnimarjaa, joka on tunnettu C-vitamiinipitoisuudestaan. Kaiholla Boij muistelee myös tienvarsien pyörtänöillä kasvavaa mesimarjaa, joka nykyisin on monin paikoin kokonaan hävinnyt.

- Mesimarjaa ei enää näiltä seuduilta löydy. Syynä on varmaankin tienvarsien aikainen niittäminen ja myrkyttäminen, Boij epäilee. Menneinä vuosikymmeninä mesimarjan kasvupaikkoja olivat myös avo-ojitettujen peltojen ojanpyörtänöt, jotka ovat salaojituksen myötä hävinneet.

Marjoja piirakoihin ja muihin herkkuihin

Metsämarjat ovat oivallisia herkkuja monenlaisiin jälkiruokiin tai sellaisenaan syötäviksi.

- Piirakoihin minun tulee marjoja laitettua, Marita Boij kertoo.

Hän toteaa myös, että marjoja voi sekoittaa keskenään ja saada näin herkullisen lisukkeen vaikkapa jäätelön tai pirtelön seuraksi.

- Vanhempia ja mehukkaampia vadelmia voi keittää myös mehuksi mustien ja punaisten viinimarjojen kanssa, Boij vinkkaa.

Lähteet: YLE / Pohjanmaa

Lue seuraavaksi