1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. evakuointi

Evakko hämmentää koululaisia Valkeakoskella

Valkeakosken Leppälän koululla syksyn alkuinnostukseen sekoittui haikeutta ja harmiakin, sillä oppilaat lähetettiin bussilla kahteen muuhun kouluun. Tieto evakosta on kulkenut huonosti eivätkä lapset vanhempineen tiedä, väistetäänkö nyt vain remonttia vai jätettiinkö omalle koululle lopulliset jäähyväiset.

Kuva: YLE / Jan Hynnä

Valkeakosken Leppälän koululaiset kokoontuivat aamulla omalle koululleen, mutta eivät pulpetteihinsa vaan saamaan bussikortit. Eka- ja tokaluokkalaiset menevät opettajineen vuorobussilla Sointulaan ja sitä vanhemmat koululaiset Sorrilaan.

Ennen pysäkille lähtöä oppilaat käväisivät kuitenkin luokissa hakemassa uusia tavaroita mukaansa. Repuntäytettä sai muun muassa ekaluokkalainen Miisa Ollikainen.

- Minä hain koulukirjan. En minä vielä tiedä, minkä kirjan, mutta ei sillä väliä, toteaa Miisa reppu selässä Leppälän koulun sadekatoksen alla.

Leppälän koulun huonokuntoisuus selvisi jo alkuvuodesta. Lattialaatan alla on tiettävästi kosteutta, lämpöputket vuotavat, viemärit ovat huonossa kunnossa ja sisäilman laatu ei ole paras mahdollinen. Väliaikaisin järjestelyin selvittiin lukuvuosi loppuun, mutta nyt koululaiset lähtevät evakkoon.

Evakkoa osattiin siis odottaa, mutta vasta kaksi päivää ennen koulun alkua vanhemmat saivat tietää, mihin lapset lopulta laitetaan. Esimerkiksi Ollikaisen perheestä ekaluokkalainen Miisa menee Sointulaan ja isoveli Aleksi Sorrilaan. Heidän äitinsä Armi Ollikainen on harmissaan.

- Tämä on ollut pompottelua koko kevät jo, ja nyt kesä. On sanottu jo kolmea eri koulua mihin oppilaat menee, eikä tule mitään varmuutta. Heitä jännittää muutenkin tämä koulun alkaminen, ei pitäisi olla enää tämmöistä ylimäärästä, Armi Ollikainen sanoo.

Usko päättäjiin lujilla

Vanhemmat ovat epätietoisia: Korjataanko ja laajennetaanko Leppälän koulua vai lakkautetaanko se kokonaan. Tiistaina pidetystä kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksesta odotettiin päätöstä remontin alkamisesta.

Mutta äänestyksen jälkeen lautakunta päättikin ruveta selvittämään paitsi Leppälän, myös Sointulan ja Haukilan koulujen tulevaisuutta.

Vanhemmat ovat menettäneet uskonsa päättäjiin. Valkeakosken kasvatus- ja opetustoimen johtaja Jorma Riikonen on ehdottanut aiemmin Leppälän koulun lakkautusta. Lautakunta ei siihen suostunut.

Eilisessä kokouksessa Riikonen ehdotti Leppälän peruskorjausta, mutta lautakunta päätti selvittää. Siis mikä onkaan Leppälän koulun tulevaisuus kohtalo, Jorma Riikonen?

- En uskalla enää sanoa yhtään mitään, olen pari kertaa jo joutunut hattuni syömään enkä uskalla sanoa mitään. Odotellaan lautakunnan eilisen päätöksen lainvoimaisuutta.

Mutta eikö tämä ole kohtuutonta pienten koululaisten osalta, kun lähdetään evakkoon eikä tiedetä sen pituutta? Tai jätetäänkö omalle koululle jäähyväiset samntien?

- Varmaan se on kohtuutonta. En ole ylpeä tästä ollenkaan, sanoo Riikonen.