Kaksoisraide vaatii lisämaata

Kokkola-Ylivieska -kaksoisraiteen rakentaminen ja radan oikaisu vaativat lähes sata hehtaaria lisämaata. Suurin oikaisualue on Sievissä. Lähes 70 kilometriä pitkän rata-alueen levennys vaatii enimmillään yli 10 metriä lisäaluetta.

raiteet
Marjatta Harju / YLE

Vielä keskeneräisten, mutta lähiviikkoina valmistuvien suunnitelmien mukaan rakennuksia rata-alueen alle jää Kokkolassa, Kannuksessa ja Sievissä yhteensä 34, joista osa on talousrakennuksia. Ylivieskan alueelta rakennuksia ei linjauksen alle jää.

Maa-alueiden lunastusarvio on tällä hetkellä 1,5 miljoonaa ja rakennusten noin 7 miljoonaa euroa.

Eniten rakennuksia eli 17 joudutaan purkamaan Kannuksessa. Rakennuttamis- ja suunnitteluyksikön päällikkö Harri Yli-Villamo Ratahallintokeskuksesta arvioi, että lunastukseen menee vielä aikaa.

- Kun lunastusprosessi aloitetaan, niin ensin on aloituskokous. Varsinainen lunastus voi päättyä vasta siinä vaiheessa kun rata on valmis, koska lunastuksen yhteydessä käsitellään myös mahdolliset haittakorvaukset, kiertohaittakorvaukset, jotka tulevat esille vasta siinä vaiheessa lopullisesti kun rakentaminen päättyy, mainitsee Yli-Villamo.

- Mutta kuitenkin ne henkilöt, joilta lunastetaan rakennuksia, voivat saada niin kutsutun ennakkokorvauksen jo etukäteen tästä lunastettavasta kiinteistöstä.

Yli-Villamon mukaan rataa suunnitellaan yleisen edun pohjalta.

- Lunaustustoimikunnassa ei ole Ratahallintokeskuksen edustajaa, vaan se koostuu maanmittausasiantuntijoista sekä uskotuista miehistä. Lunastustoimikunnan toiminta on siis täysin Ratahallintokeskuksesta riippumatonta.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa