1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittiasiantuntija: Arctic Sea ehkä Afrikan länsirannikolla

Kadonnut rahtialus Arctic Sea löydetään ehkä Afrikan länsirannikolta, arvioi englantilainen turvallisuusasiantuntija. Britannian rannikkovartiosto epäilee aluksen olevan yhä kaapattuna.

Arctic Sea -alukseen ei ole saatu yhteyttä kahteen viikkoon. Viimeksi laiva on paikannettu sen ohittaessa Englannin kanaalin 29. heinäkuuta.

Englantilainen turvallisuusasiantuntija Nick Davis merirosvouksen vastaisesta turvallisuusalan yrityksestä uskoo, että alusta ei tulla näkemään sen alkuperäisessä määränpäässä Algerian Bejaian satamassa, vaan se on matkalla Afrikan länsirannikolle. Davisin mukaan tärkeintä on, että laivan 15 hengen venäläismiehistö selviää kaappauksesta.

-Tärkeintä on, että miehistö on kunnossa. Uskon, että miehistö jätetään pelastusveneisiin paikkaan, josta heidät voidaan vuorokauden sisällä löytää. Kaappaajat saattavat jatkaa matkaa aluksella, Nick Davis arvioi.

Alus yhä kaapattuna?

Myös Britannian rannikkovartiosto epäilee, että alus on yhä kaapattuna tai ainakin oli kun Arctic Sea ohitti Englannin kanaalin viikko sitten. Rahdista vastaavan Solchart Management -yhtiön toimitusjohtaja Victor Matvejev on aiemmin kertonut, että kaapparit olisivat jättäneet aluksen sen ollessa vielä Ruotsin vesialueella.

Stora Enson sahatavaraa yli miljoonan euron arvosta kuljettavaa alusta on odotettu Algerian Bejaian satamaan ja alus näkyikin saapuvien laivojen listalle viime viikolla. Eilen Arctic Sean nimi ilmestyi uudestaan saapuvien listalle, mutta Bejaian satamassa sitä ei ole näkynyt.

Uusi maali ja nimi kylkeen

Turvallisuusasiantuntija Nick Davis uskoo, että Arctic Sea löydetään Afrikan rannikolta Nigeriasta tai Kamerunista. Siinä vaiheessa kuitenkin ehkä uudelleen maalattuna ja uusi nimi kyljessä.

- Jostain päin Afrikan länsirannikkoa se löytyy, Davis uskoo.

Arctic Sean katoamiseen liittyvä hämäräperäisyys ja asianomaisten haluttomuus kommentoida asiaa saattaa Davisin mukaan liittyä ristiin menneisiin kaupallisiin intresseihin.

- Kauppakumppaneilla oli todennäköisesti erimielisyyttä. En usko, että kyseessä on merirosvous, jonka tarkoituksena olisi kaapata arvokas lasti, koska lunnasrahoja ei ole vaadittu, Davis arvioi.

Pietarsaaren satamasta matkaan lähteneen Arctic Sean sijainti ja lastin kohtalo on epäselvä. Stora Enson sahatavaralastia kuljettava alus on matkalla nyt kolmatta viikkoa. Aluksen oli määrä saapua Algerian Bejaian satamaan jo viime viikolla.