1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläiset sotalaivat etsivät Arctic Sea -alusta

Venäläiset sotalaivat ovat liittyneet kadonneen Arctic Sea -rahtialuksen etsintöihin. Pari viikkoa teillä tietymättömillä olleessa aluksessa on venäläinen miehistö. Omaiset ovat vaatineet Venäjän viranomaisia tekemään kaikkensa heidän löytämisekseen.

Venäjän Mustanmeren laivaston fregatti Ladny toukokuussa 2007. Kuva: A. Brichevsky /Venäjän Mustanemeren laivasto

Etsintäoperaatioon osallistunee viisi venäläistä alusta, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Kolme venäläistä maihinnousualusta ja yksi fregatti purjehtivat jo tiistaina Gibraltarin salmen lävitse Atlantille.

- Presidentti Dmitri Medvedevin käskyn mukaisesti kaikki Atlantilla sijaitsevat venäläiset sota-alukset osallistuvat Arctic Sean etsintöihin, merivoimien amiraali Vladimir Vysotsky sanoo.

Hänen mukaansa Venäjä on myös valjastanut kaikki armeijan tiedustelujärjestelmät, kuten alusten tunnistusjärjestelmän, kadonneen laivan etsitöihin. Vysotsky toteaa myös, että tällä hetkellä heillä ei ole mitään tietoa laivan sijainnista. Venäjä ei rajoita etsintöjä Länsi-Afrikan rannikolle, jossa moni asiantuntija on arvellut laivan olevan.

Omaisten huoli miehistön kohtalosta kasvaa

Aiemmin keskiviikkona Itar-Tass kertoi, että Atlantilla kadonneen Arctic Sea -rahtilaivan miehistön jäsenten omaiset vetoavat avoimessa kirjeessä Venäjän pääministeriin Vladimir Putiniin. Omaisten mielestä Venäjän hallituksen pitäisi tehdä kaikki mahdollinen aluksen löytämiseksi.

Arctic Sean miehistön jäsenten omaiset pelkäävät, että alus on jopa saatettu upottaa miehistö mukanaan. Aluksen lastista liikkuu Venäjällä villejä huhuja. Joidenkin arvelujen mukaan laivalla oli huumeita, toisten mukaan ydinjätteitä.

Latvialaisen varustamon mukaan alus joutui heinäkuun 24. päivänä merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi Ruotsin itärannikolla. Pari päivää tämän jälkeen laiva oli radioyhteydessä Britannian rannikkovartiostoon kulkiessaan Englannin kanaalin läpi.

Heinäkuun lopulla portugalilainen merivalvontalentokone havaitsi aluksen Atlantilla Portugalin länsirannikolla. Espanjan viranomaisten mukaan alus ei ole kulkenut Gibraltarin salmen läpi. Myös Maltan viranomaiset sanovat samaa. He uskovat, että laiva on suunnannut Atlantilla rannikon tuntumasta avomerelle.

Omistaja on ehkä sittenkin suomalainen

MTV3:n tietojen mukaan laivan omistaja olisi sittenkin suomalainen yritys. M/S Arctic Sea -laivan omistaa Maltalle rekisteröity Arctic Sea -yritys, joka puolestaan on kokonaan Solchart Managementin omistuksessa. Sen takaa taas löytyy kolme vakinaisesti Suomessa asuvaa venäläistaustaista miestä, MTV3 kertoo.

Arctic Sea lastasi heinäkuussa puutavaralastin Pietarsaaressa ja lähti kohti Algeriaa.