1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tukholman keskustassa soi suomalainen tango

Suomalaisuus näkyi ja kuului keskiviikkona tangokarnevaalina Tukholman ydinkeskustassa. Illan mittaan kansanjuhlan solisteina vierailivat niin M.A. Numminen kuin Saska Helmikallio.

kulttuuri
Anette Olzon ja M.A. Numminen
Anette Olzon ja M.A. NumminenStockholm Kulturfestival

Tukholmassa alkoi tiistaina kuuden päivän ilmainen kansanjuhla, Stockholm Kulturfestival, jolle on ensimmäistä kertaa nimetty erityinen teema – Suomi. Merkkivuoden 1809 kunniaksi valittu teema tuo suomalaisuutta näkyviin keskelle Tukholmaa, mutta kyllä suomalainen kulttuuri elää ja voi hyvin Ruotsissa festivaaleista riippumatta. Varsinkin ruotsinsuomalainen.

Eilisen kokoillan tangokavalkadin kantavana voimana oli täällä kulttimaineen saavuttanut Kuutamo-orkesteri, eli Månskensorkester. Sen hurmaava solisti Darya Pakarinen on sukujuuriltaan suomalaispersialainen.

Orkesterissa lauloivat niin M.A. Numminen kuin Saska Helmikallio, Suomen Tangokuningas vuosimallia 2005. Sävähdyttävin vierailija oli kuitenkin Ruotsin rock-eliittiin kuuluva upeaääninen Frida Hyvönen, jolla on suomalainen isoisä. Kansainvälistä uraa luova Frida oli kirjoittanut festivaalin kunniaksi aivan uuden samppanja-tangon, joka vei monelta kuulijalta jalat alta.

Frida Hyvöstä Tukholmassa on voi kuulla myös tänään. Kuninkaallisen oopperan edessä olevalla festivaalin päälavalla järjestetään Suomi-Safari, jossa Fridan lisäksi esiintyvät niin Eino Grön ja Arja Saijonmaa kuin Nighwishin ruotsalainen laulaja Anette Olzon, ja muun muassa Laakso-yhtyeessä vaikuttava ruotsinsuomalainen nouseva tähti Markus Krunegård. Myöhemmin illalla kansaa villitsevät Värttinä ja puolen yön maissa lavalle nouseva Apocalyptica.

Festivaalien kirjailijavieraina ovat Kjell Westö ja Miika Nousiainen

Suomesta festivaaliesiintyjiksi on kutsuttu myös muun muassa Rusty Road Circus ja kirjailijat Kjell Westö ja Miika Nousiainen. Vadelmavenepakolaisen kirjoittaja hurmasi eilen ruotsalaisvoittoisen yleisön Kulttuuritalon katolla, ajoittaisesta sateesta huolimatta.

Aki Kaurismäkeä eivät festivaalijärjestäjät ilmeisesti saaneet houkuteltua paikalle, joten Peter von Bagh saa kertoa haastattelemastaan kulttiohjaajasta. Kulttuuritalon katolla esitetään perjantaina Akin elokuva Pidä huivista kiinni, Tatjana sekä lauantaina von Baghin oma kunnianosoitus Helsingille.

Perjantain tärkein Suomi-teeman tapahtuma on ruotsinsuomalaisen Mokoma-tuotantoryhmän kahdeksantuntinen Reclaim Finland -kokonaisuus. Luvassa on niin suomalaista undergroundia kuin Höyryklubin saunaa keskellä Brunkebergstorgin betoniviidakkoa.

Kuvataiteet jäävät näillä festivaaleilla vähemmälle huomiolle. Suomen instituutissa on kuitenkin esillä Jenny Lexanderin valokuvanäyttely Sisu, joka kuvaa koskettavalla tavalla Suomen sotia myöhemmän polven silmin.

Pelkkää Suomi-juhlaa Kulttuurifestivaalit eivät tietenkään ole. Kaikkiaan tapahtumia on noin 300, joten sekaan mahtuu myös paljon muuta. Perinteiksi ovat jo ennättäneet muodostua niin sunnuntain kilometrin mittainen kirjapyötä Drottninggatanilla kuin Tukholman elokuvafestivaalien samaan aikaan järjestämät ulkoilmaelokuvaesitykset, jotka tänä vuonna järjestetään Rålambshovsparkissa.

Lähes kaikkiin festivaalin tapahtumiin on vapaa pääsy. Kiitos Tukholman kaupungin ja muiden sponsoreiden, tänä vuonna erityisesti Merkkivuosi-rahaston.

Kulttuurifestivaali jatkuu Tukholmassa sunnuntaihin saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Marja Valtonen, Tukholma

Lue seuraavaksi