Pohjavesi loppumassa 100 miljoonalta intialaiselta

Intian luoteisten osavaltioiden pohjavesitilanne on hälyttävä, ilmenee tuoreesta satelliittitutkimuksesta. Juomavesi, samoin kuin peltojen kasteluvesi on loppumassa 110 miljoonalta ihmiseltä. Ongelma-alueeseen kuuluu mm. pääkaupunki Delhi.

luonto

Tutkimus perustuu Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliittihavaintoihin, joita tehtiin elokuusta 2002 lokakuuhun 2008.

Niiden mukaan pohjavesi Intian Rajasthanin, Haryanan ja Punjabin osavaltioissa laski neljä senttiä vuodessa. Lasku oli 20 prosenttia suurempi kuin tutkijat olivat ennakoineet. Mittausaikana vähentynyt vesimäärä vastaa suuruudeltaan Intian suurimman tekojärven tilavuutta kaksinkertaisesti.

Mittausaikana sateita saatiin normaalisti, joten vesi ei laskenut kuivuuden takia. Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että veden väheneminen johtuu ihmisten harrastamasta pohjaveden pumppauksesta. Vettä pumpataan peltojen, erityisesti riisipeltojen kasteluun.

Tänä vuonna monsuunisateet ovat jääneet vähäisiksi ja seutua uhkaa ankara kuivuus. Tämä aiheuttaa lisää painetta pohjaveden hyödyntämiseen.

Intian hallitus julkaisi aiemmin tällä viikolla oman ympäristöraporttinsa, jossa myös kiinnitettiin huomiota pohjaveden vähyyteen. Hallitus totesi lisäksi, että yhä suurempi osa pohjavedestä on niin huonolaatuista, ettei se kelpaa juotavaksi tai edes peltojen kasteluun.

Hallitus on suosinut peltojen kastelua. Riisisadot keinokastelluilla alueilla ovat olleet jopa 7-kertaisia verrattuna sadevettä käyttäviin riisiviljelyksiin. Nyt hallituksen on harkittava maatalouspolitiikkansa uudistamista, sillä vedenkulutus on saatava nopeasti vähenemään.

Oman lisänsä ongelmaan tuo ennustettu ilmaston lämpeneminen. Ennusteiden mukaan ilmastonmuutoksen myötä puolet Etelä-Aasian vehnänviljelyalueesta menetetään 50 vuoden kuluessa. Riisipellot tuottavat runsaasti ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kasvihuonekaasupäästöjä.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset