Hyppää sisältöön

Koiralle ei suositella kyypakkausta

Kyyn puraiseman koiran kotihoitoon ei enää suositella kyypakkauksen käyttöä. Kyypakkauksen kortisoni on hyödytön myrkytysoireiden hoidossa.

Kuva: YLE / Pentti Palmu

Kyypakkauksen sisältämällä kortisonilla ei ole juurikaan vaikutusta kyynpureman aiheuttaman myrkytystilan hoidossa. Kortisoni soveltuu paremmin allergisten reaktioiden hoitoon, millaisiksi voidaan lukea esimerkiksi hyönteisten pistoksien aiheuttama turvotus.

Joskus kortisoni voi jopa olla haitaksi. Kyyn purema aiheuttaa kudoksissa ja elimissä vakavia vaurioita. Kortisoni saattaa jopa voimistaa vaurioita ja edistää kyyn myrkyn leviämistä.

- Jos purema on raajassa ja koiralla on kovin paha olo, voi kyypakkauksesta antaa lääkettä ensiavuksi. Tämä ei kuitenkaan puremaa varsinaisesti paranna, kertoo eläinlääkäri Anna Kangasnevalainen Rauman Eläinlääkäriasemalta.

Kyyn pureman jälkeen koira on siirrettävä mahdollisimman liikkumatta. Pureman aiheuttama myrkytys on vakava jos koira alkaa olla veltto ja uninen ja silloin koira on kiireesti toimitettava eläinlääkäriin.