Lasten roketetutkimus saattaa viivästyä

Lääkelaitos vaatii muutoksia lasten sikainfluenssarokotustutkimukseen. Muutosten hyväksyttäminen uhkaa viivästyttää tutkimuksen aloitusta. Porin rokotetutkimusklinikalla on tarkoitus testata rokotteen vaikutusta kaikkiaan 23 lapsella.

Lääkelaitos
YLE / Mari Itkonen

Lääkelaitos vaatii sikainfluenssarokotustutkimukseen osallistuvien lasten suostumuslomakkeeseen molempien vanhempien nimet. Lisäksi vaaditaan, että kaikille yli 12-vuotiaille tutkimukseen osallistuville tytöille tehdään raskaustesti. Kolmanneksi lääkelaitos haluaa, että yli kuusivuotiaille lapsille annetaan oma tiedote. Aikaisemmassa suunnitelmassa se annettaisiin vasta kahdeksasta vuodesta ylöspäin.

Vaaditut muutokset on tehty tutkimuslupaan ja se on toimitettu tänä aamuna Lääkelaitoksen hyväksyttäväksi. Tämän jälkeen hyväksyntä täytyy saada vielä eettiseltä toimikunnalta. Vaarana on, että tutkimus viivästyy. Tampereen Rokotetutkimuskeskuksessa kuitenkin toivotaan, että ensimmäinen rokote pystytään antamaan suunnitelmien mukaisesti tiistaina.

Porissa testataan 23 lasta

Porin rokotetutkimusklinikalla on tarkoitus testata rokotteen vaikutusta kaikkiaan 23 lapsella. Testaus liittyy laajempaan Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen hankkeeseen, jossa mukana on kaikkiaan 450 eri-ikäistä lasta.

Lasten sikainfluenssarokotetutkimus kiinnostaa vanhempia. Testaushanketta vetävään Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskukseen on tullut vajaassa viikossa satoja yhteydenottoja. Tutkimukseen tavoitellaan yli 400:ää alaikäistä, joista nuorimmat ovat puolivuotiaita.

Lähteet: YLE Satakunta