Kristiina Haltun erilainen Alma

Radioteatterin suursarja Täällä Pohjantähden alla tuo uudenlaista henkeä Pentinkulmalle. Naiset nousevat aiempia tulkintoja vahvemmin kerronnan keskiöön.

Kristiina Halttu
Kristiina Halttu ja Jorma Tommila
Kristiina Halttu, Koskelan Alma ja Jorma Tommila, Koskelan Jussi.YLE / Jyrki Valkama

- Eihän Alma voinut olla pelkästään nöyrä ja alistuva seinälampetti, sanoo Kristiina Halttu, joka roolia rakentaessaan yritti aktiivisesti unohtaa Alman aiemmat tulkinnat ja niistä syntyneet mielikuvat. Halttu kummeksuu myös sitä, että esimerkiksi Edvin Laineen elokuvassa Jussi on jo tarinan alussa vanhanoloinen mies.

- Hehän olivat nuoria rakastavaisia, jotka saivat mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja rakentaa oman mikromaailmansa pappilan raakaan korpeen, huomauttaa Kristiina Halttu.

Taide kestää tulkintoja, kestääkö kansa?

Samaan aikaan kun Radioteatteri on työstänyt Pohjantähteä kuunnelmaksi, ohjaaja Timo Koivusalo valmistelee Pohjantähdestä kahta uutta elokuvaa.

Koivusalon painotuksista Kristiina Halttu ei vielä tiedä sanoa mitään, mutta uskoo, että klassikoitakin voi käsitellä uudella ja modernilla tavalla, mikä on Radioteatterin kuunnelmasarjaa tehtäessä ollut punaisena lankana.

- Esimerkiksi viimetalvinen kohu Kristian Smedsin Tuntemattomasta Kansallisteatterissa oli hämmentävää. Ymmärrän kyllä sodan kokeneita vanhempia ihmisiä, joiden saattoi olla vaikea hyväksyä Smedsin näkemys. Täytyy kuitenkin muistaa, että teatteri on taidemuoto. Se ei ole todellisuutta eikä siihen pyri, painottaa Kristiina Halttu.

Pohjantähden kuunnelmaversiosta hän ei usko nousevan suurta hälyä, sillä sarjan alkuosat dramatisoineen Leena Landerin ja ohjaaja Tarja Jakunahon tulkinnalliset ratkaisut evät ole kovin radikaaleja. Siihen taas vaikuttaa jo pelkästään se, että tarina kulkee pelkästään äänen kautta.

Kuunnnelmassa kuuntelijan vapaus

Radioteatterin suurena ansiona Kristiina Halttu pitää sitä, että kuulijalle ja hänen mielikuvilleen jää mahdollisimman paljon tilaa.

Samasta syystä oli hienoa saada näytellä Alma Koskelaa, jonka olemus on useimpien suomalaisten mielessä vaalea ja elovenamainen.

-Olen itse tumma enkä kovin perinteisesti suomalaisen naisen näköinen. Näyttämölle tai elokuvaan tuskin olisin tarjousta Almaksi saanut, mutta radiossa se käy, iloitsee Kristiina.

Roolituntumaa Pentinkulman naisiin hänellä on ennestäänkin, sillä hän on näytellyt Pyynikin Kesäteatterissa Kalle Holmbergin ohjauksessa myös kirkkoherran rouvaa Ellen Salpakaria.

Kristiina Haltulle Väinö Linnan teokset ovat rakkaita ja hänellä on napakka selitys sille, miksi ne ovat klassikkoja.

- Linnan teoksissa ihmiset eivät ole joko pahoja tai hyviä. He elävät senhetkisessä historiallisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa, miten parhaiten taitavat. Linna osoittaa ymmärrystä ja suurta rakkautta kaikkia henkilöitään kohtaan ja se tekee teoksista klassikkoja.

YLE Radio 1:n Täällä pohjantähden alla (siirryt toiseen palveluun) -nettisivuilla muun muassa kuunnelman lähetysajat.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen