1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. ravintokasvit

Kesäkeittoa uudesta sadosta

Torit ja vihannestiskit ovat nyt väärällään tuoreita paikallisia kasviksia ja ne ovat tosi hyvää syötävää. Niistä saa oivat salaatit, keitot ja muhennokset.

Kuva: YLE / Paavo Koponen

Uuden sadon tuoreita kasviksia on nyt tarjolla ja lisää tulee loppukesän ja syksyn mittaan. Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksessa Savonlinnassa on puolestaan uusi yritys- ja kotitalousneuvoja Kirsi Mutka-Paintola. Uudesta sadosta saa helpositikin hyvää ruokaa ja Kirsi Mutka-Paintola osaa neuvoa miten.

Kesäkeitto on satokauden klassinen herkku, mutta sitäkin voi muunnella. Myös perinteisestä perunamuhennoksesta saa erikoismuunnoksia lisäämällä esimerkiksi pestoa tai sitruunaa. Hyvää on myös muhennos, johon perunan ohella käytetään muita juureksia, kuten porkkanaa ja lanttua. Grillissä tai uunissa juurekset kypsyvät puolestaan vaikka maustevoin kanssa folionyytissä.

Helpoimmillan kasvikset ovat sellaisinaan. Niitä voi pilkkoa sopiviksi annospaloiksi ja kastaa sitten esimerkiksi jogurttipohjaisessa kastikkeessa.