Asuntovelallisen kannattaa vahtia veroprosenttiaan

Asuntolainojen korkojen lasku pienentää korkovähennyksen määrää, jolloin vanha veroprosentti voi osoittautua liian matalaksi. Pahimmiillaan mätkyjen määrä voi olla satoja euroja.

verotus
Veroilmoituksen täyttäjä.
YLE / Pekka Sipilä

Mahdollisetn lisäverojen määrä riippuu monista eri asioista, mutta eniten niihin vaikuttaa lainan määrä ja koron täsmäyspäivä. Jos täsmäyspäivä on sattunut alkuvuodelle, voi veroprosentin lisäys olla jopa kolme prosenttia, kertoo verovalmistelija Helena Tiainen Kainuun verotoimistosta.

- Toisaalta jos laina on pieni ja täsmäyspäivä on sattunut kesälle, ei muutostarvetta välttämättä synny lainkaan. Nämä ovat niin tapauskohtaisia asioita, että mitään yleistä ei asiasta voi oikein sanoa, Tiainen jatkaa.

Tarkan määrän saa selville laskettamalla veroprosenttinsa uudelleen. Veroprosenttia muutettaessa on tärkeä tietää alkuvuoden tulot, maksetut ennakot ja vähennykset sekä asuntolainan koron muutos.

Kotitalousvähennys vaikuttaa toiseen suuntaan

Toisaalta tänä vuonna voimaan tullut kotitalousvähennyksen laajennus aiheuttaa monille tarvetta veroprosentin laskemiseen. Monet kotitalousvähennystä hyödyntävät ovat asiakkaat ovat hakeneet veroprosenttinsa alentamista, kertoo osastopäällikkö Anja Sirviö Kainuun verotoimistosta.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousi vuoden 2009 alusta 3 000 euroon. Enimmäismäärä koskee myös asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyötä. Lisäksi vähennyksen soveltamisalaa laajennettiin tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus-, kunnossapito- ja opastustyöhön.

Lähteet: YLE Kainuu / Heikki Rönty