Nuoret kyvyt esille musiikkijuhlilla

Suomalaisilla musiikkijuhlilla pitäisi panostaa entistä enemmän kotimaisiin nuoriin kykyihin. Tätä mieltä on Turun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Martti Rousi. Hänen aikanaan Turussa on vahvasti tuotu esiin nuoria taitajia.

Turun musiikkijuhlat
Oopperalaulajat Petri Bäckström ja Essi Luttinen laittavat täysillä itsensä peliin Turun Musiikkijuhlien esityksessä.
Oopperalaulajat Petri Bäckström ja Essi Luttinen laittavat täysillä itsensä peliin Turun Musiikkijuhlien esityksessä.YLE / Minna Rosvall

Turun Musiikkijuhlilla panostetaan monitaiteellisten elämysten tuottamiseen. Klassisen musiikin, puhenäytelmän ja tanssin yhdistämisestä on saatu hyviä kokemuksia. Ketteryys ja sukkulointi eri taidemuotojen välillä on ollut juhlien linja jo monta vuotta. Toisaalta juhlat tarvitsevat taiteellisen johdon mielestä myös kansainvälisiä ja kotimaisia huippuja ohjelmistoonsa.

Manillassa Shostakovitsin Arvoitus-esitystä katsonut Outi Koski pitää monitaiteellisuudesta.

- Iloinen asia näissä esityksissä on monitaiteellisuus, tanssia, musiikkia, teatteria. Monitaiteellisuus viehättää ehkä kaikkein eniten.

Oopperalaulaja saa vastapainoa monitaiteellisesta työstä

Monitaiteellisen työn tekeminen miellyttää myös oopperalaulaja Essi Luttista. Hänen mielestään tanssiminen ja monien roolien näytteleminen tuo vastapainoa laulutyölle.

- Kyllä oli harjoituksissa välillä reidet niin maitohapoilla, ettei mitään rajaa. Mutta adrenaliini tempaa myös mukaansa. Totta kai pyrin muistuttamaan koreografia, että minun täytyy myös laulaa.

Toisaalta oopperalaulaja Essi Luttinen haluaa, että suomalaisilla musiikkijuhlilla säilyy klassisen musiikin linja.

- Kyllä kevyelle musiikille omat fooruminsa varmasti löytyy.

Nuoria kykyjä vai kansainvälisiä huippuja

Helsingin juhlaviikkojen väistyvä toiminnanjohtaja Risto Nieminen patisti Suomen Kuvalehdessä juhlien järjestäjiä hankkimaan ulkomailta hyviä esiintyjiä. Turun juhlien taiteellinen johtaja Martti Rousi haluaa nostaa esiin nuoria kykyjä, mutta toisaalta huippujakin kuten Esa-Pekka Salosta on tavoiteltu.

- Kaupungin resurssoinnista on paljon kiinni, millaisia mahdollisuuksia jatkossa tällä festivaalilla on. Kilpailu huipuista on kovaa.

Turku saa Rousin mielestä myös skarpata todella kulttuuripääkaupunkivuoden klassisen musiikin ohjelmiston järjestelyissä.

- Pitää olla puhelinnumerot olemassa. Niitä ihmisiä ei yksinkertaisesti saa kiinni lähettelemällä jotain epämääräisiä sähköposteja jonnekin.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall