1. yle.fi
  2. Uutiset

Rieskaemäntä paistaa äidin perintöreseptillä

Joutsenon uunituore rieskaemäntä laittaa ensin taikinan kuhisemaan. Lopuksi rieskat paistetaan sähkökäyttöisessä vuolukiviuunissa.

Rieska (Leipä)

Rieskaemäntä Hilkka Kunttu paistaa rieskaa äidiltä perityllä perintöreseptillä Joutsenon Karsturannassa. Äidillä on ollut tapana paistaa rieskaa kaikille kesäasukkaille ja uusille tulokkaille.

- Aina on ottanut rieskan kainaloon ja mennyt toivottamaan tervetulleeksi, kertoo Hilkka Kunttu.

Rieskaemäntä sekoittaa taikinansa isännän omalla kotipellolla kasvattamasta ohrasta ja vehnästä. Mitään lisäaineita ei rieskassa käytetä.

- Käytän ohralestyä, joka on jauhettu ohrakivellä. Se on erittäin hienoa jauhoa, kuvailee Kunttu.

Rieskan leipomisessa tärkein vaihe on kohottaminen.

- Jos yrität nopeasti saada leivät uuniin, ei onnistu. Mitä enemmän taikina ehtii käydä, sitä tiukempaa rieskaa tulee.

Ensin taikina laitetaan kuhisemaan, sillä tavalla leivästä tulee hapanta. Sitten alustetaan taikina melko löysäksi. Kunttu antaa isojen taikinoiden kohota vähintään puolitoista tuntia.

- Sitten taikina säikäytetään kylmällä nesteellä, jotta se lopettaa käymisen. Jokaisella leipojalla on siihen omat niksinsä, sanoo Kunttu.

Höpsötyskupissa ilmat pois

Sitten on vuorossa höpsötys.

- Höpsötyskuppiin laitetaan ensin jauhoja, muuten taikina tarttuu kuppiin. Kupissa mie saan muotoiltua sen rieskannäköiseksi. Pyöräytän ympäri niin, että ilma tulee pois.

Kunttu käyttää vanhaa höpsötyskuppia ja vanhaa leipälapiota.

- Vanha on kätevä ja kulunut todella ohkaiseksi, kehuu Kunttu.

Rieskat paistetaan neljässä sähkökäyttöisessä voulukiviuunissa. Uunia kuumennetaan täydellä teholla yli kaksi tuntia ennen paistamista, jotta lämpö tasaantuu ja rieska paistuu pohjastakin nätisti. Yhteen uuniin mahtuu kerrallaan viisi rieskaa.

Vuolukiviuuni paistaa kuten vanha arinauuni. Rieskat kypsytetään arinalla, ei pellillä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi