Tavara vaihtaa omistajaa Kontissa

Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalon hyllyt ja rekit notkuvat tavaraa ja vaatteita. Kontissa sekä lahjoittaja että ostaja tekevät työtä avustusjärjestön ja ympäristön hyväksi.

lahjoitukset
Asiakkaita kierrätystavaratalo Kontissa.
Asiakkaita kierrätystavaratalo Kontissa.YLE / Teija Valkeinen

Tampereen Lielahdessa sijaitsevan Kontin kesä on ollut vilkas. Paikallisten asiakkaiden lisäksi myös turistit ovat löytäneet kierrätystavaratalon tarjonnan. Kontissa vierailee päivittäin noin 100-200 kävijää. Kontinhoitaja Hannele Kaapu kertoo paikan toimintaperiaatteen eroavan kirpputoreista siinä, että myytävät tavarat on saatu lahjoituksena.

- Myymälästä löytyy erilaisia osastoja. Ihmiset lahjoittavat meille tavaraa laidasta laitaan, mitä sitten ikinä kaapeista löytyykään. Siten lahjoittavat ovat mukana Punaisen Ristin auttamistyössä.

Kontin valikoimissa on paljon vaatteita, mutta lisäksi myynnissä on runsaasti käyttöesineitä aina huonekaluista astioihin saakka. Tampereen tavaratalossa on vakio-osastojen lisäksi kausiluontoisia kokonaisuuksia: esimerkiksi Retro lifestyle –osastolle on koottu lahjoitustavaran joukosta retroimmat vaatteet ja esineet. Selkeä osastojako helpottaa tietyn tavaran tai esimerkiksi vaatevärin etsintää.

- Eniten meille lahjoitetaan vaatteita. Runsaasti tulee myös astioita ja kodintekstiilejä. Lahjoitettavan tavaran on oltava ehdottoman puhdasta, ehjää ja hyväkuntoista, painottaa Kaapu.

Kontti tukee työllistämistä

Tampereen Kontti on järjestyksessään kahdeksas kierrätystavaratalo Suomessa. Toukokuussa toiminnan aloittamisesta tuli kuluneeksi 2 vuotta, joiden aikana on saatu aikaiseksi monenlaista hyvää.

- Kontti on tarjonnut monelle ihmiselle työpaikan ja ehkä myös uuden suunnan uralle. Auttamistyössä olemme olleet mukana runsailla euromäärillä. On huomattu, että on olemassa muitakin auttamisen kanavia kuin perinteinen rahan laittaminen keräyslippaaseen, Hannele Kaapu toteaa.

Kontin tuotosta puolet käytetään SPR:n Hämeen piirin ohjelmatyöhön. Loput jaetaan järjestön katastrofirahastoon ja Kontti-ketjun toiminnan kehittämiseen. Kaapu arvelee taloustilanteen innostaneen ihmisiä sekä ostamaan että lahjoittamaan tavaroita.

- Taantuma-aika on osoittanut sen, että ihmisten auttamishalu on kasvanut. Konttiin tulee runsaasti hyvälaatuisia lahjoituksia. Myös kestävä kehitys on tärkeä näkökulma toiminnassamme.

Ekologisuus huokuu esimerkiksi Tampereen Kontin tuunaus- ja nappiosastolla, mistä kädentaitajat voivat hankkia itselleen askartelumateriaalia vanhoista käyttötavaroista.

Syysmuotia halvalla

Kontin valikoima vaihtuu jatkuvasti. Hannele Kaapu kertoo, että syksyn trendit näkyvät myös Tampereen toimipaikan tarjonnassa.

- Syksyyn on varauduttu esimerkiksi siten, että esillä on paljon tummia murretunsävyisiä neuleita. Merkkituotteita on paljon, ja niiden hinnat tietenkin noudattelevat vastaavien uusien tuotteiden hintoja.

Jos Kontille haluaa lahjoittaa tavaraa, voi sitä toimittaa myymälään sen aukioloaikoina. Pääoven vieressä on myös lahjoitustavarasäiliöt, joihin pienempiä tavaroita voi tuoda muulloinkin. Huonekalut noudetaan lahjoittajan kotoa 15 kilometrin säteellä myymälästä.

- Yksi periaate on, että lahjoittaa voi sen kuntoisen ja laatuisen tavaran, jonka voisi antaa hyvälle ystävälleenkin, Kaapu kertoo.

Lähteet: YLE Tampere / Teija Valkeinen