Paratiisin syntiinlankeemuskertomus uudella tavalla

Uudet kirkkotaiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen ovat kuvittaneet Pyhän Olavin kirkkoa vanhoin aihein mutta 2000-luvun taiteilijan siveltimien vedoin. Alttarialueen teemana on paratiisi ja Osmo Rauhalalle teema oli mieleinen.

Kuva: Ville-Veikko Heinonen (rajaus YLE Tampere)

- Samat peruskysymykset, joita olen koko tuotantoni aikana pohtinut, oli tässäkin. Mistä kaikki on saanut alkunsa ja miten kaikki on kehittynyt, toteaa Osmo Rauhala.

Hän hämmästyy aina uudelleen, miten luomiskertomuksen perusrakenteet ovat niin samankaltaisia kuin tieteellinen selitys.

Norsut tärkeässä roolissa

Vanhaa aihetta, paratiisin syntiinlankeemuskertomusta, ei ole kuvattu ihmishahmoin. Osmo Rauhala on päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

-Sen ratkaisun löytymisessä auttoi kaksi seikkaa. Toinen oli (Mikael) Toppeliuksen tekemät kuvat Haukiputaan kirkkoon, jossa on nimenomaan norsu paratiisiosiossa aika suuressakin roolissa, kertoo Osmo Rauhala.

Toinen ratkaisun avain oli muistikuva amatööribiologian tutkimuksista: Suuret naarasnisäkkäät, eritoten norsut, houkuttelevat uroksia parittelemaan viemällä niille hedelmiä tai herkkupaloja. Sama tematiikka tuli norsujen avulla esiin kuin perinteisen raamatuntulkinnan mukainen kuva Eevasta viemässä omenaa Aatamille.

Aatamia kuvaavassa osassa tulee pahuus ensimmäisen kerran mukaan. Osmo Rauhala on kuvannut käärmeen maasta nousevana omituisena epäsikiönä, jossa on selkeästi kasvi, mutta kasvi jolla on silmät.

Kirkkotaiteen uutta historiaa

Keskiaikaisen kirkkotaiteen asiantuntija Helena Edgren on ollut taiteilijoiden maalaamista tukeneen ja valvoneen luonnostyöryhmän jäsen.

- Tiedossani ei ole yhtään tapausta, jossa ainakaan olisi tällä laajuudella tehty mitään. Uskoisin, että tämä on uniikki, toteaa Helena Edgren ainutlaatuisista Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen töistä.

Tyrvään kirkko on ainutlaatuinen myös siinä mielessä, että maalaukset eivät korista kantavia rakenteita vaan nimenomaan penkkirakennelmia ja alttaria. Alttarialueella on Rauhalan paratiisi, lehterin rintamuksessa Lavosen kärsimystie.

Taitelijan siveltimen jäljen tunnistaa

Kirkollisessa taiteessa on pitkät perinteet. Helena Edgren kokee. että uudesta kirkkotaiteesta tunnistaa nykytaiteilijat:

- Molemmilla on oma kontaktinsa menneeseen kuvataiteeseen ja kummallakin oma tapansa kuvata sitä.

Osmo Rauhala ei koskaan maalaa ihmishahmoja. Hän kertoo siis myös tarinan maailman luomisesta ja syntiinlankeemuksesta ja pelastuksesta toisella tavalla.

- Se on tässä erinomaisen jännittävää, toteaa Edgren.

- Kuutti Lavonen ei maalaa koko ihmishahmoa, vaan ne on lähelle ihmistä tulevia maalauksia, joissa on ihan oma kuvamaailmansa.