Puheterapiapalvelut kiven alla

Varsinkin aikuisten puheterapiatarjonta on huomattavasti kysyntää pienempi. Väestön ikääntyessä aivohalvaukset lisääntyvät ja samalla myös apua tarvitsevien määrä.

Kuva: YLE

Puhevaikeudet vaatisivat aktiivista apua, sillä puhekyvyn pienikin paraneminen voi helpottaa potilaan arkea huomattavasti. Luumäkeläinen Olavi Airikka sai viime maaliskuussa aivoinfarktin. Sairaskohtauksen seurauksena hän sairastui afasiaan. Afasia vei puhekyvyn ensin kokonaan ja vielä nytkin puheentuotto on vaivalloista. Olavilla on kuitenkin läheinen, joka auttaa. Luumäellä puheterapeutin palveluja ei ole tarjolla.

- Nyt on kotikonsteilla tehty tätä terapiaa. Miulla on pikkuisen kokemusta puheopetuksesta. Nyt on saatu kulkemaan, ei tämä tilanne ihan onneton ole. Kun vaan muistaa, että aikaa pitää olla, kertoo Airikan ystävä Anneli Hyyrynen.

Etelä-Karjalassa aikuisten puheterapiaa on hankala saada. Pulaa on erityisesti kuntoutusta ja terapiaa antavista terapeuteista.

- Minä ehdin tehdä vain puheterapiatarpeen arvioita, kertoo keskussairaalan puheterapeutti Pirkko Vanttaja.

Pulaa on sekä viroista että työntekijöistä.

- Tietääkseni tällä hetkellä ainakin yksi puheterapeutin virka on täyttämättä. Yksityisille puheterapeuteille täällä olisi hyvin tilaa, töitä riittää, kertoo Pirkko Vanttaja.