1. yle.fi
  2. Uutiset

Aspiriini luultua tehokkaampi lääke

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät särkylääkkeet saattavat ehkäistä suolisyöpien kehittymistä. Nyt niiden on havaittu myös parantavan suolisyöpään sairastuneiden ennustetta. Aikaisemmissa tutkimuksissa aspiriinin säännöllisen käytön on arvioitu ehkäisevän mahasyöpää.

terveys
Aspiriinitabletteja.
AP Graphics Bank

Nyt julkaistuun yhdysvaltalaistkimukseen osallistui 1 279 miestä ja naista, joilla oli todettu paikallinen paksu- tai peräsuolisyöpä. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä syöpädiagnoosin jälkeen käyttäneistä potilaasta 15 prosenttia kuoli suolisyöpään, kun verrokkiryhmässä kuolleisuus oli noin 20 prosenttia 12-vuotisen seurannan aikana.

Yhteys oli vahvin niillä, joiden kasvaimessa todettiin runsaasti COX-2-entsyymiä, jonka toimintaa asetyylisalisyylihappo estää. Yhteyteen ei vaikuttanut se, oliko potilas käyttänyt ASA-lääkkeitä ennen diagnoosia.

Tulokset viittaavat siihen, että asetyylisalisyylihappo saattaa vaikuttaa jo kehittyneiden suolisyöpien biologiaan sen lisäksi, että lääke ilmeisesti ehkäisee suolisyöpien muodostumista. Havaintojen käytännön merkitystä kuitenkin heikentävät asetyylisalisyylihappoon liittyvät ruoansulatuskanavan haavaumat ja muut haittavaikutukset.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi