Kohu Arctic Sea -aluksen ympärillä kasvaa

Huhut ja väärät tiedot mystisesti kadonneen Arctic Sea -aluksen ympärillä yleistyvät. Rahtialusta muistuttavan laivan sanottiin aiemmin päivällä jo löytyneen Gibraltarinsalmen lähistöltä Espanjasta ja Venäjän laivaston seuraavan alusta. Venäläisistä medialähteistä saatu tieto osoittautui ankaksi.

Kuva: Henrik Hilli

Venäläisen merenkulkulehden Sovfrachtin päätoimittaja Mikhail Voitenko väitti torstaina valtion televisiolähetyksessä merivoimien partioaluksen seuraavan kadonnutta alusta Gibraltarinsalmella.

Voitenko kertoi saaneensa tietää Venäjän puolustusministeriön lähteestä, että merivoimien partioalus seuraa parasta aikaa Arctic Seata muistuttavaa alusta Gibraltarinsalmen eteläpuolella. Venäjän merivoimat kielsivät väitteet Arctic Sea -aluksen seuraamisesta.

Alus todennäköisesti kaapattu

Atlantilla kadonneen Arctic Sea -aluksen suomalaisen omistajayhtiön johto uskoo, että laiva on yhä kaapattuna.

– Tapahtuneen jälkeen, eli elokuun ensimmäisenä päivänä, ohjeistin kapteenia jatkamaan lähimpään satamaan. Ottaen huomioon laivan viimeisen tiedossamme olleen sijainnin, satama olisi ollut Lissabonissa. Ohjeistin kapteenia vahvistamaan, että hän sai antamani käskyn. Vastausta ei kuitenkaan tullut, Solchart Management -yhtiön toimitusjohtaja Viktor Matvejev kertoo.

Ruotsin poliisi uskoo edelleen, että 24 päivä heinäkuuta Arctic Sea -alukselle kyytiin nousseet, huumepoliisiksi naamioituneet miehet ovat kaiken takana.

– Voimme vahvistaa, että laivalle tapahtui jotakin epätavallista Itämerellä. Muiden samalla kauppareitillä liikkuneiden alusten mukaan laiva teki useita erittäin jyrkkiä käännöksiä ja muita epänormaaleja liikkeitä, sanoo Ruotsin keskusrikospoliisin toimistopäällikkö Maria Lonegard.

Maltan lipun alla purjehtiva alus lähti Pietarsaaresta kohti Algeriaa. Viimeinen varma tieto laivasta on heinäkuun 30. päivänä lähetetty viesti, jolloin laiva oli poistumassa Englannin kanaalista Atlantille. Myöhemmin Portugalin rannikkovartioston partiolennolla olleen lentokoneen miehistö arvelee nähneensä Arctic Sean lähellä Portugalin rannikkoa.

Venäjä on määrännyt Atlantilla liikkuvat sota-aluksensa etsimään kadonnutta laivaa. Laivassa on 15-henkinen venäläinen miehistö.

Uusi nimi ja uudet värit?

Nimettömänä pysyttelevän suomalaisen sotilasasiantuntijan mukaan Arctic Seata ei pystytä juuri mitenkään paikantamaan, mikäli se pakoilee tällä hetkellä Atlantin valtamerellä. Länsi-Afrikastakin, lähinnä Nigeriasta tai Sudanista löytyy tarvittavia suojapaikkoja laivan piilottamiseen.

Uutistoimisto Itar-Tass arvioi Lontoossa sijaitsevan Kansainvälisen merenkulkuviraston tietoihin viitaten, että Arctic Sea -aluksesta on saatettu tehdä kummituslaiva. Kummituslaivat ovat aluksia, joiden nimi on laittomasti muutettu ja alus on maalattu uusin värein. Myös laivan rekisteröinti uudella nimellä saattaa olla mahdollista.

Arctic Sea -aluksen kyydissä on tiettävästi 1,3 miljoonan euron arvosta suomalaista puuta. Kyydissä on muun muassa Stora Enson ja UPM:n puuta. Muiden yritysten puuosuutta ei tiedetä. Stora Enso pitää omaa noin 50 000 euron osuuttaan niin pienenä, ettei yritys aio tehdä mitään omaisuutensa perimiseksi.