Suomessa halvimmat kännykkäpuhelut

Matkapuheluiden hinnat ovat Suomessa OECD-maiden halvimpia. Läntisten teollisuumaiden OECD-järjestön tällä viikolla julkistaman tutkimuksen mukaan halvimpiin maihin lukeutuvat lisäksi Alankomaat ja Ruotsi. Kalleinta matkapuhelimen käyttö on Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Ulkomaat
Kännykkä kädessä.
YLE

OECD julkisti tällä viikolla viestintätutkimuksensa, jossa vertailtiin järjestön jäsenmaiden matkapuhelinpalveluiden hintoja. Esimerkiksi keskivertokäyttäjän kuukausikulut vaihtelivat halvimpien maiden 8,5 eurosta vajaaseen 41 euroon.

Tutkimus toteutettiin elokuussa 2008. Hintoja vertailtiin luomalla paketti, joka sisälsi puheluita, tekstiviestejä ja multimediaviestejä.

Puheluiden hinnat laskeneet vähintään viidenneksen

Tutkimuksen mukaan matkapuheluiden hinnat ovat laskeneet vuosina 2006 - 2008 keskimäärin vähintään viidenneksen. Vähän puhelinta käyttäneiden puheluiden hinnat laskivat keskimäärin 21 prosenttia, keskivertokäyttäjien kulut laskivat 28 prosenttia ja eniten matkapuhelintaan käyttävien kulut 32 prosenttia.

Esimerkiksi vähän puhelinta käyttäneiden ryhmässä Suomi on toiseksi halvin reilun 42 euron puhelinlaskulla. Ryhmän halvin oli Tanska, jossa puhelinlasku veroineen oli hieman yli 35 euroa. Kalleinta puhuminen oli Yhdysvalloissa. Siellä puhelimen käyttö maksoi kuukaudessa vajaat 200 euroa.

Tutkimus ei huomioinut erilaisia ilmaispuheluita tai muita puheluetuja, joita puhelinyhtiöt tarjoavat asiakkailleen.

Lähteet: YLE Uutiset