Afganistan hyväksyi parjatun avioliittolain

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) sanoo, että Afganistan on hyväksynyt kiistellyn avioliittolain, joka rajoittaa naisten oikeuksia. Järjestön mukaan asiasta on tiedotettu heinäkuussa virallisessa lehdessä, mikä on antanut aloitteelle lainvoiman.

Ulkomaat
Afganistanilainen perhe valmistautui hääseremoniaan vuonna 2004.
Afganistanilainen perhe valmistautui hääseremoniaan vuonna 2004.Olivier Matthys / EPA

HRW sanoo, että laki sisältää lukuisia naisten asemaa heikentäviä kohtia. Nämä eivät kuitenkaan ole niin syrjiviä kuin lain alkuperäisessä ehdotuksessa.

Lain mukaan aviomiehellä on oikeus kieltäytää vaimoltaan perusylläpito kuten ruoka, jos vaimo ei suostu täyttämään miehen seksuaalisia toiveita. Lisäksi laki kieltää naisilta lasten huoltajuuden: ainoastaan isät ja isoisät kelpaavat huoltajiksi.

Laki vaatii, että naiset pyytävät aviomiehiltään luvan tehdä töitä. Lisäksi laki suojaa raiskaajia: maksamalla korvauksen raiskatulle tytölle, raiskaajat voivat välttää virallisen syytteen.

Karzai kosiskelee ääniä vaaleihin

Uusi laki koskee Afganistanin shiiavähemmistöä. Shiiat edustavat noin 15 prosenttia pääasiassa sunnimuslimeista koostuvasta Afganistanista.

Human Rights Watch syyttää presidentti Hamid Karzaita ajattelemattomasta vaaliliitosta. Karzai on kosiskellut kovan linjan shiiajohtajia tukemaan häntä 20. päivä pidettävissä presidentinvaaleissa. Vastineeksi shiiajohtajat vaativat erityistä, perheasiat käsittävää lainsäädäntöä shiiamuslimeille.

- Kansainvälisten avustajien pitää vaatia presidentti Karzaita korjaamaan tämä laki, joka virallistaa shiianaisten syrjinnän, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Karzai on sanonut, että naisten oikeuksia loukkaavat pykälät poistetaan.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset