1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkeologit kaivavat sodanaikaista vankileiriä Inarissa

Helsingin yliopiston tutkimusprojekti aloittaa tänään arkeologiset kaivaukset Inarin kunnassa toisen maailmansodan aikaisessa saksalaisessa tukikohdassa ja vankileirillä. Kaivaukset kestävät noin viikon. Tarkoituksena on saada lisää tietoa tukikohdan ja vankileirin olosuhteista, joista kirjallista aineistoa on vain vähän.

Kotimaan uutiset

Peltojoen tukikohta on yksi saksalaisten sodan aikana Inariin perustamista noin 30 vanki- ja työleiristä.

- Saksalaisten jatkosodanaikaisista vankileireistä on säilynyt hyvin fragmentaarisesti asiakirja-aineistoa, minkä takia ne ovat omiaan arkeologisille tutkimuksille. Arkeologiset tutkimukset tuovat muutenkin esille usein erityyppisiä tosiasioita kuin kirjallisten lähteiden pohjalta tehtävä historiantutkimus, kertoo Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen assistentti Oula Seitsonen.

Esinelöytöjen kautta arkeologiset tutkimukset paljastavat esimerkiksi yksilöiden elinoloista kertovia tekijöitä, joista ei välttämättä ole säilynyt mitään kirjallisia tietoja.

Toisen maailmansodan aikaisia sotahistoriallisia kohteita on tutkittu maassamme toistaiseksi hyvin vähän arkeologisesti. Seitsosen mukaan konfliktiarkeologia on ollut Suomessa aliedustettuna.

Sotahistoriallisten kohteiden tilanne on viime aikoina korjaantunut hieman, kun arkeologisia tutkimuksia on tehty esimerkiksi kansalaissodan aikaisiin kohteisiin.

Inarin Peltojoen tutkimus on alku Suomen tuoreimpaan sotahistoriaan keskittyville systemaattisille arkeologisille kenttätutkimuksille.

- Peltojoen tukikohdan ja sotavankileirin tutkimukset edistävät sekä arkeologista että sotahistoriallista tutkimusta, Seitsonen kertoo. Hän uskoo hankkeen avaavan mahdollisuuksia myös paikallisille matkailuyrittäjille.

Arkeologisia tutkimuksia toisen maailmansodan aikaisilla kohteilla on kansainvälisestikin suoritettu varsin vähän, minkä takia tutkimus on herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi