1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sähkölasku

Sähkön kilpailutus säästää satasia

Eteläsavolainen omakotiasuja voi säästää vuotuisessa sähkölaskussaan satoja euroja kilpailuttamalla eri energiayhtiöitä. Jopa maakunnan sisällä omakotitalon käyttämän sähkön hintaerot ovat huomattavia.

Halvimmillaan yksiaikasähköä Mikkelissä saa 5,17 sentin kilowattituntihintaan. Noin 20 000 kilowattituntia käyttävän omakotiasujan vuotuinen sähkölasku on hieman yli 1033 euroa. Sopimus on 1-vuotinen.

Itä-Suomen halvimman energian myyjänä on tällöin Pohjois-Karjalan Sähkö Oy.

Savon Voima kakkosena

Mikkeliläinen omakotiasuja saa 2-vuotisen sähkösopimuksen halvimmillaan Savon Voimalta. Hinta on 5,26 senttiä/kWh ja vuotuinen sähkölasku samalla energiamäärällä 1051 euroa.

Maakunnallisen energiayhtiön Suur-Savon Sähkön myymän energian hinta on 5,54 senttiä/kWt ja sopimus 2-vuotinen. Omakotiasujan vuotuinen sähkölasku 20 000 kiwattitunnin kulutuksella on Mikkelissä 1108 euroa.

ESE ei enää halvin

Mikkelin kaupungin omistama Etelä-Savon Energia Oy kauppaa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella sähköä hintaan 6,40 snt/kWt. Vuotuinen sähkölasku nousee tuolloin 1280 euroon.

Energiamarkkinaviraston hintavertailussa ESEllä ei ole tarjonnassa määräaikaista sähkösopimusta.

Hintaerot satoja euroja

Esimerkit on laskettu 12.8. Mikkelissä olevan omakotitaloasujan 20 000 kilowattitunnin vuosikulutuksen mukaan. Kyseessä on yksiaikasähkö.

Eri energiayhtiöitten määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaero voi olla jopa 300 euroa vuodessa.

Määräaikaisella toimitussopimuksella asiakas sitoutuu ostamaan energiansa sopimuskauden pituuden mukaisesti siltä yhtiöltä, jonka kanssa hän on tehnyt sopimuksen.

Toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta pääsee yleensä eroon silloin, kun asiakas itse haluaa.

Sähkön hintavertailun voi tehdä netissä Energiamarkkinaviraston sivuilta. (siirryt toiseen palveluun)