Mölysammakko on neljäs kotimainen sammakkoeläin

Turussa julkaistu Suomalainen sammakkokirja kertoo tarinan otuksesta, joka on osin vesi- ja osin maaeläin. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia: sammakko, viitasammakko ja rupikonna. Suomalaisen sammakkokirjan kirjoittanut Markku Lappalainen kertoo, että neljäs sammakkolaji, mölysammakko, saattaa olla vakiinnuttamassa asemaansa Suomessa.

luonto
Sammakkotutkija Markku Lappalainen
Sammakkotutkija Markku Lappalainen on kirjoittanut sammakkokirjan Päivi Sirkiän kanssa.YLE / Joona Haarala

Sammakot ovat Suomessa varsin yleisiä eläimiä. Sammakkoja on siellä, missä ihmiset liikkuvat vapaa-ajallaan. Otusten tavanomainen elinpiiri on urbaanin ympäristön ulkopuolella. Sammakkokirjan kirjoittanut Markku Lappalainen muistuttaa kuitenkin, että sammakko on Suomessa suojeltu eläin.

Ennen kirjan tekoa Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri kartoitti kyselyllä sammakkojen elämää. Vastauksia tuli peräti 600. Markku Lappalainen kertoo, että vastausten määrä ei ollut yllätys, sillä sammakot ovat varsin yleisiä. Kysely oli myös ajoitettu kevätaikaan, kun sammakoilla on kutuaika.

Sammakko voi kohtuullisen hyvin

Sammakko viihtyy parhaiten paikassa, missä on sopivasti kosteikkoa, pysyvää vettä ja erilaisia tilapäisiä vesikertymiä. Myrkkyä eläimelle on kosteikkojen kuivaaminen ja luonnon raivaaminen.

Turun Ruissalossa olosuhteet saattavat olla erityisen hyvät, sillä sieltä on viime aikoina kuultu meluisaa sammakon mölyä.

- Meillä esiintyy satunnaisesti mölysammakkoja. Viimeksi niitä on löytynyt Ruissalosta. Niitä oli Helsingissä paljon 1930-60-luvuilla. Niiden meteli oli silloin riesaksi telttailijoille ja harvoissa taloissa asuville.

Lappalainen epäilee, että mölysammakko on voinut tulla Suomeen myös ihmisen avustamana.

Sammakkosateet ihmetyttävät

Koko maailmassa on yli 6000 tunnettua sammakkolajia. Niitä on tavattu vuorilla ja jopa lentämässä.

- Kovien ilmavirtausten mukana on sammakkoja jopa satanut kaupunkeihin, Markku Lappalainen kuvailee.

Suomessa sammakkosateita ei ole nähty. Monelle eläimelle, ja ulkomailla myös ihmisille, konnat maistuvat hyvin ruuaksi. Kotimaassa ihmisen on tyytyminen sammakon ihailuun. Sitä ei kuitenkaan kannata silittää, sillä sammakon iho on äärimmäisen herkkä elin.

- Sammakko hengittää ihon kautta. Ihmisen hyppysissä voi olla pöpöjä, jotka aiheuttavat infektioita sammakoille.

Lähteet: YLE Turku