Tyrvään Pyhän Olavin kirkko käyttöön

Pyhän Olavin kirkon sisämaalaukset ovat valmistuneet. Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat uudistaneet vuonna 1997 tuhopoltetun kirkon maalauksia neljän kesän ajan.

Pyhän Olavin kirkon alttari uusine maalauksineen. Kuva: Reijo Keskikiikoinen (rajaus YLE Tampere)

Samalla päättyy Tyrvään Pyhän Olavin kirkon toistakymmentä vuotta jatkunut jälleenrakennustyö, joka on maksanut parisen miljoonaa euroa. Viisi vuotta suljettuna ollut kirkko otetaan uudelleen käyttöön viikonloppuna.

Avajaisjuhlaa vietetään Sastamalassa lauantaina ja juhlamessu järjestetään sunnuntaina.

Vanhat kuva-aiheet omalla tyylillä

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätiloissa on pyritty entisen kirkon tunnelmaan. Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan noin 100 työn pohjana ovat olleet 1700-luvun kuva-aiheet, joita taiteilijat ovat toteuttaneet omalla tyylillään.

Osmo Rauhalan mukaan tuloksena on ainutkertaista 2000-luvun kirkkotaidetta.

- Kyllä tämä on suurin urakka taiteen alueella, mihin olen itse pensselini kastanut. Valmiinahan minulle annettiin vain paratiisi-teema, joka oli jo vanhan kirkon alttarilla. Siellä on eläimiä ja kasveja, jotka ovat muutenkin olleet kuva-aiheissani.

Osmo Rauhalan mukaan Suomessa ei ole sataan vuoteen ollut näin massiivista vuoropuhelua nykytaiteilijan ja kirkon välillä.

Rauhalan pensselinjälki näkyy kirkkosalissa alttarialueen luomiskertomuksessa ja paratiisissa sekä saarnastuolissa. Kuutti Lavonen on maalannut lehtereiden kaidepeileihin apostolit, viimeisen tuomion ja Kristuksen kärsimystien.

Taiteilijat ja seurakunta puhalsivat yhteen hiileen

Lavosen mukaan vuosien projekti on merkittävien töiden lisäksi tuonut myös uudenlaista yhteistyötä.

- Minusta olemme luoneet hienon mallin taiteilijoiden ja seurakunnan välille, joka on jatkossa käytettävissä muissakin yhteyksissä.

Jälleenrakennuksen päättymistä on odotettu Sastamalassa vuosia. Nyt seurakunta odottaa kirkkoväen, hääparien ja turistienkin ryntäystä uusittuihin tiloihin, sanoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen.

- Tämähän on nyt täysin ainutlaatuinen kirkko. Tietääkseni Suomessa ei ole kirkkoa maalattu sisältä tässä laajuudessa - olisiko vuosisataan? Kyllä tällä on todella suuri merkitys.